- Реклама -

- Реклама -

-0.9 C
София
събота, 9 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

150 години от рождението на Гоце Делчев

Благоевград и България днес се прекланят пред делото и идеалите на Гоце Делчев – един от най- начимите български революционери и ръководител на борбите за освобождението на Македония и Одринска Тракия от османско иго.

Кулминацията по отбелязването на 150 години от рождението на Гоце Делчев ще бъде пред паметника му на площад „Македония“, където се очаква да присъстват президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков.

Животът и делото на Гоце Делчев с авплетени дълбоко в историята и настоящето на Пиринска Македония. В двора на черквата „Въведение Богородично“ в Благоевград се намира мемориалът-костница, в който са погребани неговият баща Никола и други членове на Делчевия род, които се заселват в Горна Джумая като бежанци от родния Кукуш, днес град Килкис, Гърция.Тук е и последната спирка на българската мъжка гимназия в Солун, сега Национална хуманитарна гимназия, чийто възпитаник е бил Гоце Делчев и където е започнала неговата революционна дейност.

В Регионалния исторически музей ще бъде открита изложба, посветена на 150-годишнината от рождението на революционера, а в читалището на Благоевград ще има открит урок за Гоце Делчев. В 17 часа от Съдебната палата тръгва шествие до внушителния паметник на войводата, а в тържествения ритуал ще се включат представителна рота от военното формирование в областния център и членове на дружество „Традиция“. Програмата ще завърши с тематичен спектакъл на ансамбъл „Пирин“.

 

Източник: БНР

снимка: БНР

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -