3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

150 случая на СРС срещу магистрати за 4 години, прокуратурата „не знае“

Владислава Цариградска

От 2018 до 2021 година са отчетени 150 случая за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу магистрати. Това стана ясно от сигнал на съдия Владислава Цариградска, цитираща доклади на Бюрото за контрол на СРС, пише Actualno.com. Цариградска е основна част от случая с убития Мартин Божанов – Нотариуса.

Цариградска е била съдия по дело през 2019 г., в което ищец и ответник са Божанов и бившата му съпруга, от една страна, и бъдещата съпруга на Нотариуса, от друга. Преди и по време на делото тя получава заплахи да си направи отвод. Отказва и срещу нея започва компроматна кампания.

Случаите със 150 разрешения за СРС срещу магистрати бяха цитирани днес, 13 февруари, по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдия Атанаска Дишева. Тя отправи остри въпроси по темата към изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, който бе подложен на изслушване по случая „Нотариуса“.

„Известно ли ви е, че (Владислава Цариградска) е сезирала органите дали са прилагани СРС спрямо нея? Успяхте ли да се запознаете с документа, с който Цариградска сезира Съдийската колегия?“, попита Дишева.

„Не ми е известно обстоятелството. Сигналът все още не съм го чел“, отвърна Сарафов.

„В докладите на Бюрото за контрол на СРС периодично се изнася информация за решения за използване на СРС, включително по отношение на магистрати. Дали ви е известно колко случая са образувани през годините и считате ли за необходимо, че следва да извършите такава проверка?“, продължи с въпросите Атанаска Дишева, която е основен противник на главния прокурор във ВСС, така както бе и с предишния обвинител номер едно Иван Гешев.

„Не ми е известно, но забележката ви е уместна“, отговори ѝ Сарафов.

„Според данните, с които разполагам и което твърди Цариградска, става въпрос за няколко десетки разрешени случая за използване на СРС по отношение на магистрати през последните няколко години. По някои от тях има данни да са изготвени веществени доказателствени средства, но няма данни за образувани досъдебни производства срещу магистрати. Не е тайна, че от 2017 г. до настоящия момент в Съдийската колегия има подадена информация за само три случая с образувани досъдебни производства срещу съдии. Единият е приключил, другият е висящ, за третия не се знае. Логиката ми е, че е много важно да предприемете определени действия, защото не може да има съмнение, че прилагането на СРС по отношение на магистрати пряко се намесва в тяхната независимост, създава условия за шантаж, за изнудване – особено като няма информация от кого са разрешени тези СРС и за какво. Владислава Цариградска казва, че от 2018 до 2021 г. има повече от 150 случая на разрешени СРС по отношение на магистрати“, уточни Дишева.

„От всички тези три казуса на мен ми е известен само със съдията от Окръжен съд – Търговище, защото през мен мина предложението за отстраняването му от длъжност. Вие отстранихте съдията от длъжност. Останалите два случая не са ми известни, може би се преекспонира осведомеността на главния прокурор. Относно СРС срещу магистрати – това е един напълно нормален способ за събиране на доказателства. Това е валидно както за злоупотребата срещу магистрати, така и за злоупотребата срещу граждани. СРС става само със санкция на съответния съд. Това значи, че е минал съдебен контрол, затова прилагането е законосъобразно“, анализира Сарафов, без да знае за случаите.

„Не съм подготвен, няма как да извадя от джоба си подобна информация“, посочи той.

И съдия Владислава Цариградска поиска Съдийската колегия на ВСС да я изслуша, става ясно от нейно писмо, депозирано в колегията вчера.

Цариградска пише, че фокусира вниманието на членовете на органа върху пет аспекта, „на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им“.

 

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -