24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.
Категории:

153 години от създаването на Българската академия на науките

Тържествено събрание по повод 153 години от създаването на Българската академия на науките ще се проведе днес от 11:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН. Приветствие по случай празника ще произнесе председателят на Академията акад. Юлиан Ревалски.

Слово на тема „Българска академия на науките – 153 години история“ ще произнесе акад. Светланка Куюмджиева. На тържественото събрание ще бъдат обявени носителите на Наградата на БАН за журналисти за 2021 г., съобщиха от БАН.

По случай празника на Българската академия на науките в Централното фоайе на сградата на БАН ще бъде подредена изложба на Централната библиотека на БАН „130 години списание „Мисъл“.

Българското книжовно дружество (БКД) е основано в град Браила в къщата на Варвара хаджи Велева в края на септември 1869 година. На 29 септември е приет първият Устав на БКД, с тайно гласуване е избрано първото ръководство на БКД, което се състои от Настоятелство и действителни членове.

Сградата на БАН в София в началото на ХХ век

Членове на настоятелството са Николай Ценов – председател, Василаки Михаилиди, Петраки Симов, Костаки Попович, Стефан Берон.

Действителни членове: Марин Дринов (1838 – 1906) – председател, Васил Друмев, (1840 – 1901) – член, Васил Д. Стоянов (1839 – 1910) – деловодител.

На 30 септември Николай Ценов получава цялата документация на БКД. Всички присъстващи на Учредителното събрание полагат клетва.

През 1870 е издадена  първата книжка на „Периодическото списание на Българското Книжовно Дружество“, орган на БКД, с ред. колегия: В. Д. Стоянов, Т. Пеев, А. Теодоров-Балан, Д. Моллов и др.

Това е първото българско научно и литературнокритическо списание. Излиза в Браила през 1870-76 гг и в София през 1882-1910 гг, от 1911 г. е преименувано на “Списание на Българската академия на науките”.

През същата година множество родолюбиви българи даряват средства за развитието на БКД. През 1871 г. е провъзгласен първият почитен член на БДК – Гавриил Кръстевич, български книжовник и обществен деец.

През 1872г. чехът Константин Иречек става първият чужденец, приет за дописен член на БКД, след като публикува първата библиография на новобългарската книжнина.

През 1876г. окончателно се оформя правописът на БКД (т.нар. Дринов правопис), който ще се наложи като официална норма за България след Освобождението.

В средата на същата година поради неблагоприятни финансови и политически условия БКД в Браила свежда до минимум дейността си. Остава да функционира само библиотеката.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини