- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

16 служители на МВР виновни за прегазените полицаи в Бургас

Избрано

Приключи проверката за двамата полицаи, които загинаха в Бургас в опит да спрат автобус с мигранти. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той обясни, че има извършени нарушения от 16 служители на МВР.

По думите му не е подадена навременна информация за превозното средство. „Фрапантни нарушения са допуснати от Гранична полиция. На двамата полицаи е казано в последния момент за автобуса. Те не са знаели как се движи, че не се подчинява на опитите да бъде спрян и че се движи с висока скорост. Могло е да бъде подадена 17 минути преди инцидента. Подадена е 3 минути преди инцидента“, заяви още Демерджиев.

Той поясни, че има няколко души на ръководни позиции, които са замесени в престъплението.

„В доклада се съдържат имената на директор на Регионална дирекция „Гранична полиция”, началник на ГПУ – Бургас, началник на ГПУ – Малко Търново, зам.-началник на ГПУ – Малко Търново. Най-общо, тези лица, които са замесени в извършването на това престъпление, са били установени, задържани предишния ден. Били са освободени и след като са освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което знаем всички”, каза още Демерджиев.

Както е известно, двама полицаи загинаха в Бургас на 25 август по време на изпълнение на служебния си дълг. Те бяха прегазени, докато се опитват да спрат автобус, пълен с нелегални мигранти. Обвинение за инцидента получи шофьорът на автобуса сириецът Омар Андан. Въпреки че се той се представяше за 15-годишен, прокуратурата съобщи, че според информация от Сирия и Турция обвиняемият е пълнолетен. Съдът реши да остави Омар Андан за постоянно в ареста.

След трагедията вътрешният министър Демерджиев съобщи, че има данни полицаи да са участвали в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. „Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик. Тези, за които имаме доказателства ще бъдат дисциплинарно наказани. Тези, за които имаме убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места“, заяви Демерджиев, цитиран от БНР.

Източници: „Сега“, БНР
Снимка: БГНЕС

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини