30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

2 юли – Ден на НЛО!


На 2 юли по целия свят се чества Денят на НЛО или Денят на уфолога. Този празник е посветен на изследователите на феномени без логическо обяснение и обекти, предполагаемо от извънземен произход. Терминът „уфология“ идва от абревиатурата UFO, която означава „неидентифициран летящ обект“ на български език.

Датата е избрана с предположението, че в края на юни или началото на юли 1947 година в пустинята близо до град Розуел, САЩ, пада странен обект. Много хора са убедени, че там се е разбила летяща чиния с извънземни.

Американските спецслужби класифицират всички документи, свързани с този случай, което прави трудно потвърждаването или опровергаването на теорията за паднала летяща чиния. Розуелският инцидент предизвика широк обществен интерес и даде началото на уфологията.

Голяма част от учените не признават уфологията за наука. Независимо от това в много страни по света съществуват мощни организации и центрове за изследвания, в които работят авторитетни учени. Условно уфолозите се разделят на два лагера: такива, които търсят доказателства за извънземно присъствие на нашата планета, и такива, които търсят обяснение на различни загадъчни явления, опитвайки се да разширят границите на съвременната наука.

Въпреки липсата на категорични доказателства за падането на НЛО, в Розуел всяка година в началото на юли се провежда празник, на който се събират над 200 хиляди души. По същото време се организира фестивал, в рамките на който се провеждат семинари, специални изложби и „парад на извънземните“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини