19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

20 години България в НАТО. Равносметката


По повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО водещи политиците направиха равносметка какво значение има Алиансът за страната ни и какви са съвместните усилия до този момент.

Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков определиха НАТО като пространство на демокрация, свобода и мир. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че е стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък.

Председателят на ДПС Делян Пеевски обясни, че с членството си в НАТО България се е превърнала в „сигурен партньор на международната сцена“, а с декларация от парламентарната трибуна отбеляза, че „двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи“

Радев: Присъединяването ни към НАТО е и присъединяване към пространство на споделените демократични ценности

Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие – НАТО, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделените демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона. Това каза президентът Румен Радев на националната конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“, предава БТА.

Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

Президентът посочи, че са положени върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната в НАТО.

„Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, много бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде изключително труден и продължителен. Ние не покривахме редица изключително важни критерии и стандарти, въпреки че бяхме приети“ коментира Румен Радев. Фазата по политическата интеграция приключи сравнително бързо, благодарение на отличната работа на нашите политици и дипломати, но фазата по военно-политическата интеграция изисква много усилия, ресурси и все още ги изисква в още по-голяма степен, добави президентът.

Денков: НАТО е разширяване на демокрацията, на мира и сигурността

Разширяването на НАТО е по същество разширяване на демокрацията, на мира и сигурността. Това каза премиерът в оставка акад. Николай Денков, който също присъства на конференцията.

Той отбеляза, че днес Алиансът е гарант за сигурността над 1 млрд. граждани. НАТО показа, че може да се адаптира успешно към предизвикателствата пред сигурността, каза Денков. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни, добави Денков.

Мария Габриел: НАТО е стимул за утвърждаване на демократичните ценности

НАТО за България не е само стратегическа и външнополитическа цел, а стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък, каза на конференцията и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Точно преди 20 години седем държави от Централна и Източна Европа направихме своя суверенен избор – да се присъединим към съюз на държави, които защитават свободата, посочи Габриел.

Тя добави, че за тези 20 години България е положила значителни усилия за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.

Габриел подчерта още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва подкрепа

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Днес се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Двадесет години, в които България се утвърди като високоценен, надежден и сигурен партньор на международната сцена. Това написа председателят на парламентарната група (ПГ) на „Движението за права и свободи“ (ДПС) и съпредседател на партията Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Приносът на „Движението за права и свободи“ за постигането на тази стратегическа цел за България е огромен, добави той, цитиран от БТА.

ДПС от самото начало отстоява евроатлантическите ценности, повярва, че пътят за развитие на страната ни минава през НАТО и Европейския съюз и наложи този цивилизационен избор. Като основни защитници на правата и свободите и на мира, ние сме твърдо убедени, че атлантическите ценности нямат алтернатива, пише в позицията си Пеевски.

Според него тези ценности са се превърнали в основен стълб в международните геополитически отношения. Във времена на война и тежки предизвикателства е необходимо всяка една от страните членки на Алианса да работи за единство и солидарност, в името на колективната сигурност и опазването на живота и здравето на хората, подчерта още Пеевски.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img