- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

200 доброволци разчистват карловските села

Стотици единици техника, доброволци, военнослужещи продължават и днес да разчистват огромните наноси в 3-те най-пострадали от наводнението карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. 

Днес в с. Богдан има около 200 доброволци, още толкова са и в Каравелово. Те са основно от президентската и областните администрации на Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора. Към тях се присъединяват и 100-ина безработни.

Очаква се през почивните дни да има по 1000 доброволци в 3-те села, каза на специален брифинг в Богдан областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

На практика разчистването в Слатина приключи, там има само 3 обществени сгради, които трябва да се почистят. Работят доброволци от община Троян и там на практика няма частни домове, които да имат нужда от почистване, допълни той.

Областният управител посочи, че между 5 и 8 тежки машини работят по разчистването на речните корита, които трябва да са проходими преди зимния сезон. Вече има нужда от по-малка техника, тип „Бобкат“, която да разчиства домовете и дворовете на хората.

До момента има заявки за 22 семейства, загубили напълно домовете си, на които ще бъдат предложени фургони с всичко необходимо, за да живеят в тях, докато възстановят къщите си. Събират се заявки и за битова техника и домакинско обзавеждане.

В понеделник, 19 септември, 378 семейства ще получат помощта от 375 лв. по линия на Агенция „Социално подпомагане“, допълни областният управител.

Във всички селища вече е напълно възстановено електрозахранването, остава да се пусне уличното осветление, но това ще стане, след като се възстанови уличната инфраструктура. Водата е възстановена на 50%, но все още не е годна за пиене и готвене, а на хората се раздава минерална вода.

„На практика и в трите села електрозахранването е възстановено на 100 процента. Остана само уличното осветление, но ние не можем да го възстановим, защото е разрушена самата инфраструктура на улиците. Водоснабдяването на 50 процента го има. На някои места все още го няма, защото са прекъснати водопроводите над речните корита и разбира се, това изисква време“, каза Ангел Стоев.

Работят лекарските кабинети в 3-те села, които вече са напълно дезинфекцирани.

Областният управител подчерта, че държавата отпуска над 10 милиона лева по линия на Междуведомствената комисия към МС.

„С тези средства ще се проектират и изграждат 11 нови мостове, улици и ще се разчистват речните корита“, уточни той.

В речните корита също продължават работа тежки машини, тъй като трябва да бъдат изкопани по над два и половина метра наноси, за да станат проходими реките преди началото на есенно-зимния сезон.

о момента има заявки за осигуряването на 22 фургона за временно настаняване на хората, чиито къщи са унищожени от стихийните води. Предстои те да бъдат подготвени и до десет дни ще бъдат доставени, каза областният управител.

В момента се правят и списъци с необходимостта на семействата от нови електроуреди.

Вече много организации, фирми и частни лица са заявили желание да окажат такава помощ и за да може тя да достигне до домовете на всички нуждаещи се, информацията ще се обобщава от Кризисния щаб в Карлово.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов призова всеки, който иска да помогне или да дари за нуждаещите се, да се свърже с Кризисния щаб, за да се координират усилията, да няма дублиране и хората да получат всичко, от което имат нужда.

 

Източник: БНР
Снимка: БНР

- Реклама -

Последни новини