3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

„21 уикенда“ разкрива съкровища на България

Мегалитът “Правите камъни”, известен още и като “Братята”
Автор: Мария ПЕТКОВА

Мегалитите в община Брезово са без аналог не само на Балканите, но и по света. Няма обяснение кой и защо е поставил преди хиляди години тези огромни каменни блокове, като вещ инженер, върху специално подготвени „легла“, пише в сборника „21 уикенда“. Той е вторият от поредица пътеписи за България на Пламен Старев, генерален секретар на Българската асоциация на писателите и журналисти пътешественици /АБУЖЕТ/, и Кристиан Минчев, професионалния оператор и фотограф. Книгата събира в чудна мозайка любопитни факти и истории от настоящето и миналото на малките, но богати на скрити съкровища общини.

Книгата и нейните автори – журналистът Пламен Старев и фотографът Кристиан Минчев

„В първата ни книга представихме 17 общини, сега предлагаме още 21. Част от тях са със световна известност, за други рядко се споменава, но те са истинска „бомба със закъснител“ и интересът към тях ще расте. Има общини, за които сякаш всичко е казано, но ние сме добавили някои нови щрихи. За повечето „герои“ на повествованието ни представяме интересни факти, които към момента са достъпни само на ограничен кръг научни работници“, разказва Старев, който е член на управата на Световната федерация на писателите пътешественици (FIJET) и оглавява нейната Комисия за връчване на международната награда „Златна ябълка” – еквивалент на „Оскар“ в туризма.

Двамата автори ни убеждават, че във всяка от общините се крие поне по една „песъчинка“, която като в бисерна мида може да се превърне в перла от короната на културата и туризма ни. Например керамичният център край Павликени „разказва“ любопитната история на керамиката ни от Античността до днес. Много е вероятно готският епископ, мисионер и преводач Вулфила да се е заселил край Полски Тръмбеш, за да създаде културен център, с който полага основите на готската писменост и превежда Библията от гръцки на готски. Има дръзки предположения, че не къде да е, а на Драгойна се е издигал прочутият храм на Дионисий. А Козник над Рудозем е прабългарска крепост, ползвана по-късно и от римляните – така общината става новата входна врата към България от южната ни съседка.

Реставрираната къща на Златю Бояджиев в Брезово

Брезово – община на художници и мегалити

Публикуваме кратък откъс от книгата, посветен на Брезово не само заради впечатляващите мегалити, но и защото на територията на общината са родени талантливи художници. Един от най-самобитните сред тях е Златю Бояджиев. Родната му къща е реставрирана и в нея се помещава малка изложба с фотокопия на негови картини. Сградата на община Брезово пък е единственото място в България, в което могат да се видят творби на също родения тук художник Минчо Кацаров – неизвестен у нас, въпреки че картините му са изложени в прочути световни музеи. Признат е за най-добрия портретист на Бетховен. Известни са и портретите му на Толстой. На територията на Брезово на бял свят идват и други именити художници – Генко Генков в село Чоба, Енчо Пиронков в Розовец, Христо Станчев в Свежен, Никола Лапков в Пъдарско.

––

„Сърнена Средна гора крие праисторически тайни, за които доскоро дори археолозите нямаха представа. Брезово може да бъде ключът към тях. В района на общината са направени първите резултатни разкопки у нас и е открито първото археологическо находище в България.

Язовир Бабек по залез – прекрасно място за почивка и риболов

През март 1851 г. Стоян орал бащината си нива, ралото му опряло до голям камък. Като го отместил, зейнала дълбока дупка, в чието дъно нещо блестяло. В следващите години истините и легендите се преплитат. „Археолозите“, разкопали дупката, отишли при турския валия да му продадат намерения златен накит. Той ги поразпитал и организирал първата археологическа експедиция по българските земи. В „дупката“ се разкрива гроб на местен владетел. По скелета имало оръжия, на ръката му – златен пръстен с конник, който представя встъпването му в длъжност като тракийски владетел. Пръстенът бил купен от тогавашния френски вицеконсул в Пловдив, който си го отнесъл в Париж. Има голяма вероятност това да е бил любителят археолог Шарл Шампоазо, чието име е свързано с откриването на части от прочутата статуя на Нике от Самотраки. Според Радню Шопов, старши специалист туризъм в Община Брезово, пръстенът се намира в най-посещавания музей в света – Лувъра, обозначен като находка от Гърция.

Фактът е, че е открита тракийска гробница, в която търпеливо са чакали да бъдат намерени златни венци, златен династически пръстен, изящен сребърен ритон със златни инкрустации, подобен на ритоните от Панагюрското съкровище. Постепенно пред учените се разкриват свидетелства за високоразвита цивилизация по тези земи. Тепърва светът ще говори за огромните местни мегалити, свързани с древни култови практики. Съоръженията са дело на праисторическа култура, съществувала много преди тракийската.

“Кутелът” е прецизно оформена чаша за гиганти /висока 1,5 м/, наречена така заради вярването, че от IX в. служи за кръщенета

Районът е известен и с едни от най-богатите тракийски погребения, свързани с висшата каста на одрисите. Предполага се, че наблизо е имало царска резиденция. Според официалните документи Брезово е основано през 1576 г. Документи за първото заселване на района няма и не може да има, защото това е станало далече в хилядолетията. В Брезово са открити останки от праисторическо селище от каменно-медната епоха (ІV хил. пр.н.е.). На територията на общината има множество тракийски селищни и надгробни могили – в Брезово, Чоба, Борец, Отец Кирилово, Розовец и др. Те са сред първите, открити в страната. В една от тях, изследвана от братята Шкорпил, се предполага, че е погребан знатен тракийски вожд.

През Възраждането Брезово е бил културен и просветен център за региона. Едно от първите в България светски четирикласни училища, издигнато през 1837 г., се намира в двора на храма „Св. Димитър“. 35 години след построяването на училището Васил Левски идва в Брезово и организира местен революционен комитет, чиито заседания се провеждали най-често в учителската стая. По-късно са построени още 3 училищни сгради, една от които е действаща и днес. Училището е реставрирано през 1987 г. и е превърнато в Музей на образованието, където се пазят и снимки на брезите биволи (с бяло петно на челото), дали името на града.“

 

 

Последни новини

- Реклама -