- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

22 години по-късно: Светът почита 3000 жертви на атентатите в САЩ

Навършват се 22 години от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. Америка и светът почитат паметта на близо 3000 жертви, които загинаха в Ню Йорк, Вашингтон и в щата Пенсилвания.

Четири самолета, летящи над източната част на САЩ, бяха превзети едновременно от малки екипи похитители. След това те бяха използвани като гигантски управляеми ракети камикадзета, за да се разбият в знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон.

Два самолета удариха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Сградите бяха опожарени, хората по горните етажи бяха в капан, над града се носеха облаци дим. За по-малко от два часа и двете 110-етажни кули се срутиха в облаци прах. Третият самолет унищожи западната стена на Пентагона – гигантския щаб на американската армия край столицата Вашингтон.

Четвъртият самолет се разби в поле на Пенсилвания след действия на пътниците срещу похитителите. Смята се, че похитителите са имали намерение да атакуват сградата на Капитолия във Вашингтон.

Общо 2 977 души са загубиха живота си. Отговорност за кървавото нападение пое ислямската екстремистка мрежа „Ал Кайда“, която обвини САЩ и техните съюзници в конфликти в мюсюлманския свят.

Основната церемония ще се състои в Ню Йорк.

В щата Пенсилвания също ще почетат паметта на хората от другия самолет, които влязоха в схватка с похитителите и им попречиха да ударят набелязаната цел.

Трагедията доведе до войната в Афганистан и до засилени правомощия на американските власти за следене и контрол.

- Реклама -

Последни новини