- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

25 години затвор грозят сина на Байдън след обвиненията

Скандалът със сина на американския президент се разраства

Синът на американския президент Джо Байдън – Хънтър може да получи до 25 години затвор и глоба от 750 хиляди долара, след скато прокуратурата на САЩ му повдигна федерално обвинение в няколко престъпления. Те са свързани с незаконно придобиване на оръжие, докато е употребявал наркотици.

Така се стигна до прецедент – за първи път син на американски президент е обект на наказателно преследване. До края на септември се очаква на Хънтър да бъде повдигнато още по-сериозно обвинение – в корупция и укриване на данъци.

Специалният прокурор Дейвид Вайс обвини Хънтър, че е прикрил фактите за пристрастяването си към наркотиците, когато си е купил револвер през октомври 2018 г. – и след това го е захвърлил точно пред училище в Делауеър, което е можело да доведе до изстрели и смърт на ученици. Хънтър вече призна, че по това време се е борил със зависимостта си към крек кокаин.

По евентуалното второ и по-сериозно обвинение – за корупция и укриване на данъци, Хънтър е свързван с измамни схеми с украински олигарси, с китайци, румънци и мексиканци. Тук републиканците настояват Байдън-старши също да даде показания в съда. Там той може да бъде хванат да лъже под клетва – и това да бъде още едно основание за импийчмънт.

През пролетта на Хънтър беше предложено споразумение за признаване на вина, но то се разпадна в съда в последния момент – съдия Мериелън Норейка изрази загриженост относно структурата на споразумението и постави под въпрос обхвата на сделката за имунитет.

Скандалите около Хънтър Байден идват в момент, в който републиканците се канят да задействат процедура по импийчмънт на президента Джо Байдън.

- Реклама -

Последни новини