- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

250 варела с опасни химикали стреснаха софиянци

В три столични района са били изхвърлени 250 варела с опасни химикали, съобщиха днес от екоминистерството. По същото време стана ясно, че към отговорност е привлечен собственик на строителна фирма в София, който е задържан заради нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

Експерти на министерството на околната среда и водите, съвместно със служители на 8-о Районно управление СДВР, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на районните администрации, са извършили проверки на място в три столични райони – „Искър“, „Панчарево“ и „Кремиковци“, от които са получени сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели.

При проверките са открити изхвърлени варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти. „Част от варелите са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда. Някои от тях са с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсва такъв“, посочват от МОСВ, допълвайки, че от Столичната дирекция на вътрешните работи са взели проби за анализ, за да установят съдържанието на варелите. В рамките на проверката, разположени на четири различни места в район „Искър“, са открити 125 варела с химикали. В район „Панчарево“ са установени 42 варела в два имота, а в район „Кремиковци“ – 83 нерегламентирано изхвърлени варела.

От РИОСВ – София са дали предписания на районните администрации, с конкретен срок на изпълнение, да предприемат мерки по обезопасяване и почистване на засегнатите места. Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти. В резултат на дадените предписания е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение.

Продължава премахването на останалите варели. На местата, където са установени разливи, ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда. „РИОСВ-София ще извърши последващ контрол. В случай, че при проверките е констатирано неизпълнение на дадените предписания, на районните администрации ще бъдат наложени санкции“, казват от министерството.

„Опасни вещества наистина имаше – смола, която при смолата се отделя фенол, имаше варели, които бяха запечатани, които при слънчева светлина или други метеорологични условия биха се взривили. Имаше бои, които са особено токсични и корозивни. Радостната новина лично за мен е, че има задържан извършител“, каза Красимир Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община пред БНТ.(link is external)

Институциите открили част от варелите с нарушена цялост, със съдържание, излято върху почвата. „Това са ниви, близко до напоителен канал, това е абсолютно безразсъдно и аз го наричам един вид био тероризъм. Хората са разтоварвали тези варели, първо са били без предпазни средства. Другото, което е те са тръгнали да ги палят, да ги унищожават и да ги изсипват съдържанието върху почвата с цел да се дадат за скрап“, каза още Красимир Димитров.

Действията за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изхвърлените варели, продължават. От СДВР съобщиха пред БТА, че за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е задържан собственик на строителна фирма в София. По първоначални данни става дума за силно миришещи и опасни течности.

Работата по случая е започнала преди около 10 дни, когато в полицията постъпил сигнал за голямо количество варели с неясно съдържание, оставени край с. Бусманци. Разследването установило, че отпадъците са изхвърлени от 63-годишен собственик на строителна фирма. В същото време на площадка в промишлена зона край гара Яна, е намерено друго голямо количество варели, подобни на откритите в землището на Бусманци. От Столичната община обясниха, че друга част от варелите са закарани в района на Кривина и кв. „Димитър Миленков“. Правени са опити дори да бъдат запалени. Смята се, че във варелите има смола, маркировъчни бои, карбид и отработени масла.

 

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини