spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 3 октомври 2022 г.
9 C
София
Категории:

250 забавени от Нинова сделки за износ на оръжие ще бъдат пуснати

Избрано

Над 250 са забавените от бившия министър на икономиката Корнелия Нинова преписки за даване на разрешения за износ и внос на специална продукция от България ще бъдат пуснати в най-скоро време. Това каза по Нова телевизия служебният министър на икономиката и индустрията Николай Стоянов.

„Чакали са месец и половина. Още тази седмица ще отпуша процеса. Има и преписки за внос и предприятията не могат да работят. Въобще е блокиран целият военно-промишлен комплекс по този начин. Учудвам се защо бившият министър е допуснал тези неща. Има 30-дневен срок за разглеждане на преписките на Междуведомствената комисия за износ на специална продукция. Те не са спазили закона. Поставен съм в ситуация просто да подпиша приетите преписки, които са с коректна документация, или да допусна административен произвол и да им откажа или да ги забавя. Ще се водя изцяло от закона“, поясни Стоянов.

На въпрос какво оръжие изнасяме за Полша, което после отива в Украйна, служебният министър отговори, че експортът не е само за Полша, а и за много други държави. „Най-много в момента се търсят боеприпаси. Не мога да кажа точна статистика за износа. Това е индустрия като всяка друга“, каза той и добави, че медийният интерес към българския военно-промишлен комплекс не е здравословен.

Министърът не знае защо ДАНС е започнала проверка на държавната фирма за търговия с оръжие „Кинтекс“.

Относно енергийните помощи за бизнеса Стоянов смята, че трябва да помогне на имащите нужда, а не „на калпак“. „От следващата седмица работна група с участието на бизнеса на тема. „Имам сигнали, че има компании, имащи рекордни приходи, също получават помощи“, каза той, но не уточни за кого става дума.

Министърът на икономиката съобщи още, че се прави анализ дали да се продължи и как действието на отстъпката от 25 ст. за течните горива. „Дали Държавната петролна компания не може да влезе на пазара и по този начин да се изостри конкуренцията. Става дума за търговията на едро“, поясни той.

Последни новини