- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

30,8% е избирателната активност към 18 ч

Избрано

30,8% е избирателната активност към 18 ч., сочат данните на „Тренд”. Към 16 е била 25,58%. Най-висока е в 23 МИР София – 33,95%, а най-ниска – в Кърджали – 19,72%.

„Същия процент избирателна активност сме имали на изборите на 14 ноември за народни представители към 16,00 часа – 25,58%, независимо, че броят на избирателите и гласувалите тогава и сега е различен“, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

7 жалби и 66 сигнала са постъпили до 17:30. Всички са обработени. Голяма част от тях са за нарушения в социалните мрежи и работата на СИК. За нарушения от подателите се смятат опашките пред секциите, както и за недопускане на наблюдатели в изборното отношение.

Установени са нарушения в три сайта за публикуване на предварителни резултати.

„За още четири машини постъпи информация. За две от тях в Пловдив-град РИК е взела решение да се преустанови машинното гласуване и да се премине на гласуване с хартиени бюлетини“, каза още Матева. Другите две са в Стара Загора и Пазарджик.

Общо 32 са секциите, преминали на хартиено гласуване. 11 от тях са заради неработещ четец на смарткартите. Има и проблеми с принтерите, както и случаи, в които машината изобщо не е стартирала.

Всички 755 секции извън страната са заработили. Гласуването приключва в Азия. След час затварят избирателните секции в Турция. Няма сведения за тежки нарушения извън страната. Общо регистрирани от ЦИК са 5.

Заменянето на членове на СИК бе най-сериозният проблем за изборите в чужбина.

„При нас не е пристигнала такава информация и такъв сигнал. Но би трябвало техникът да може да каже дали се е изтрила информацията. Ако машината работи и има възможност да разпечата окончателен протокол, то това ще се случи в 20,00 часа. А ако не може – ще се преброят контролните разписки, ще се попълни съответният протокол КР и ще се установи резултатът от гласуването преди 11,00 часа от контролните разписки“, каза относно информацията, че в Харманли има дефектирала машина, която е изтрила гласовете на хората преди 11,00 часа. Тя увери, че гласовете не са изгубени. В ЦИК не е постъпвала информация да е задържан брат на кмета на село Извор, Радомирско. за покупка на гласове. Матева заяви, че такива сигнали трябва да се изпращат до прокуратурата и органите на МВР.

Четири сигнала са пристигнали за една и съща секция в квартал „Младост“ в София. Проблемът е бил, че отпред са се образували опашки. Затова от ЦИК препоръчаха при следващи избори избирателният списък да се раздели. Подобен казус е имал и при предишни избори в същата секция.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини