- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

33 години от палежа на Партийния дом: Истината е някъде там

В късните часове на 26 август 1990г. в София е подпалена сградата на Партийния дом на Българската социалистическа партия (БСП). Пожарът започва след предупреждение на Пламен Станчев – член на движение „Инициатива за гражданско недоволство“, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се премахне петолъчката, която според него е символ на чужда държава. Какво се случва в горещата нощ на 1990г. и кой стои в дъното на палежа, все още остава загадка.

В 20:40 ч. председателят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа” Константин Тренчев прави искане до един час знамето (партийното) и петолъчката да бъдат свалени, в противен случай сградата ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори почти цялата сграда.

Радио „София“ излъчва призив на президента Желю Желев до всички политически сили за въздържане от насилие. Пожарът окончателно е потушен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 помещения. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. Жертви няма.

В 5:30 ч. органите на реда развалят Града на истината, възникнал след започналите през лятото на 1990 г. граждански протести. Образувано е наказателно дело.

През 1991 г. следствието заключава, че става дума за „неангажирано поведение на отделни лица“, а палежът и погромът са извършени „стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти“. Съдът връща делото четири пъти. Обвиняеми са 38 души. Сред тях е и президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. В обвинителния акт е визирана щета за 7 947 963 лв.

Милиционерите, които бяха около сградата, не се намесиха, а в продължение на два часа събралите се на площада не допуснаха до сградата пожарни коли и специални части на милицията с шлемове. Милиционери обясниха на граждани, че „нямат нареждане да се намесват“ и чакат заповед от президента. Според очевидци, разговаряли с тях, пасивността на милицията е странна.

Междувременно вицепрезидентът Атанас Семерджиев се появи на площада пред Партийния дом с призив за успокояване, но попаднал между няколко хиляди души, викащи „Долу БКП“, бе блъскан и удрян. По-късно се разбра, че е получил бъбречна криза. Час след това генерал Семерджиев отново се появи сам на площада и обясни на разгневени граждани и репортери, че е наредил на милицията да не предприема крайни мерки.

Демократичната общност категорично е убедена, че социалистите и неразградените тайни служби са инициирали палежа, за да го припишат на опозицията и да отклонят вниманието от почти фалиралата държава под тяхното управление.

Магазините и бензиностанциите са празни и българите се редят на опашки за емиграционни визи пред чуждите консулства.

Социалистите, приемници на комунистическата партия, спечелиха мнозинство в парламента в произведените през юни 1990 г. свободни избори. Имаше сериозни съмнения, че изборите не са честни. Бе създадена комисия в НС да разследва случая с изчезналите стотици хиляди гласове.

БСП бе единствената бивша комунистическа партия в Източна Европа, която печели избори с участието на много партии след демократичната вълна.

С разпореждане от 14 март 1994 г. Софийският градски съд прекратява делото за подпалването на Партийния дом и го връща в Софийска градска прокуратура за допълнително разследване. На 23 август 1996 г. следствието за Партийния дом е спряно.

 

Снимка: Георги Георгиев-Джони

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини