20.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

39 млн. лв. не стигат: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

Въпреки обявените увеличения на заплатите на академичния състав, синдикати, служители и студенти във висшето образование излизат на протест на 20 май.

Вчера (15 май) служебното правителство обяви, че ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г.

„Посочените 39 млн. лв. не стигат, а новообещаните 12 млн. лева за служители пък са „крайно непрофесионално определени“, пише в позицията на КНСБ.

Синдикатите обявиха, че протестите ще продължат докато не бъде подписано споразумение както от правителството, така и от политическите сили. Срокът, който им дават за сключванато му е до 30 юни. На този фон от Съвета на ректорите съобщиха, че трябват още 184 милиона лева за възнаграждения в университетите.  Според образователния министър в бюджета няма ресурси за увеличение на заплатите. От Съвета на ректорите утре ще вземат финално решение дали ще протестират, а от КНСБ са категорични, че обявеният за 20 май протест ще се проведе. Срещите между управляващите, профсъюзите и ръководствата на университетите в търсене на средства ще продължат и следващите дни.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img