35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

4-дневната работна седмица не е сън в лятна нощ


Само си представете, че още в четвъртък вечерта палите колата и заминавате за морето. В това хубаво топло време ви очакват цели три дни плаж. А в понеделник с нови сили се включвате в работния процес, който пак ще приключи в четвъртък в 6. И това не е сън в лятна нощ, а съвсем реално развитие на нещата в държави, които допускат четиридневна работна седмица.

Повече време със семейството, свободни часове за хоби, пътуване и релакс е стара мечта на мнозина, а според психолозите е и най-ефективното лекарство срещу модерното напоследък заболяване бърнаут (прегаряне). Проучване на Американската психологическа асоциация показва, че 75% от служителите изпитват силен стрес, свързан с работата, което подчертава спешната нужда от действие.

„Да пътуваш означава да живееш“, казва Ханс Кристиан Андерсен. Но днес специалистите по човешки ресурси ще допълнят, че след дългия уикенд хората се връщат в офиса по-щастливи и по-концентрирани, повишавайки продуктивността си. И това си има своето обяснение – когато е налице баланс между работа и личен живот, е по-вероятно да изпитат повече щастие и да се представят по най-добрия начин.
При 4-дневната седмица обикновено се работи от понеделник до петък, но се получава пълна заплата. Целта е да се положат максимум 32 часа труд. Пилотен проект на четиридневна работна седмица в Обединеното кралство през 2022 г. включва 61 компании и около 2900 служители. Експериментът продължава шест месеца и показва, че с 40% е намалял стресът сред служителите, а безпокойството и умората – с цели 70%. Това е особено важно, тъй като прегарянето може да доведе до грешки на работното място, пропуснати крайни срокове и дори несигурност в бизнеса.

Изследване, ръководено от Джулиет Шор, известен социолог и икономист от Бостънския колеж, разкрива, че служителите, които приемат 32-часова работна седмица, спят средно по 7,58 часа на нощ. Това е почти цял час повече, отколкото когато са били на традиционните 40-часови седмици. Като получавате повече сън чрез намален график, умът ви става по-ясен, креативността се разгръща и подобрявате способността си да се отличавате на работното място.

Проучване на Световната здравна организация установява, че при хората, които се трудят по 55 часа или повече всяка седмица, опасността от инсулт се увеличава с 35 процента, а рискът от смърт от сърдечно заболяване – със 17 процента, в сравнение със средно работещите по 35–40 часа. По тези причини в много държави от няколко години тестват преминаването към по-кратка работна седмица. 93% от фирмите, използващи AI, вече са отворени за въвеждането й, защото са разбрали, че това може да бъде основно предимство за привличане и задържане на най-добрите таланти.
Поколението Y (родени между 1981 г. и 1995 г.) и поколението Z (родени между 1995 г. и 2012 г.) представляват голяма част от европейската работна сила. Това са „цифрови хора“, свикнали да учат и да използват нови устройства и софтуер. Глобалното проучване на Deloitte за 2022 г. показва, че и двете поколения смятат корпоративната социална отговорност за важна и искат да работят за фирми и организации, които споделят техните ценности. Представителите на поколението Y предпочитат гъвкавостта на работата и са по-склонни да сменят работодателя си, ако вече не отговаря на нуждите им. В същото време поколението Z е било по-силно засегнато от безработица, поради което е склонно да предпочита стабилността и сигурността на компанията.

На фона на всичко това малко нелогично изглежда новината, че от 1 юли Гърция въвежда шестдневната работна седмица от 48 часа в отговор на острия дефицит на кадри в строителството, селското стопанство, търговията. Секторът на хотелиерството е изключен от новия закон, защото там петдневната работна седмица е премахната през 2023 г. Според властите това е начин за борба с недекларирания труд, предлага се гъвкавост и повишава заетостта. Работниците, които полагат извънреден труд, ще получат още 40 процента през допълнителните осем часа и 115 процента върху базовата заплата, ако са заети на празник.

Новите правила обаче са посрещнати с гневни реакции от опозицията и синдикатите. Ден преди законопроектът да бъде приет, служители от публичния сектор – учители, лекари и транспортни работници, напускат работа в знак на протест. Според тях реформата е посегателство срещу правата на работниците, което може да създаде „варварски“ условия.

Противниците на новият закон се опасяват, че шестдневната работна седмица ще стане стандартна практика, тъй като инспекциите по труда „на практика не съществуват“ в Гърция.

В Гърция вече работят повече, отколкото в САЩ и в по-голямата част от Европа. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие гърците са работили средно по 1886 часа през 2022 г. в сравнение с 1811 в САЩ и 1571 – в Европейския съюз. Тежестта на по-голямата заетост увеличава рисковете за безопасността в индустрията, а Гърция има сериозни проблеми в тази област. Неслучайно днес по-младите гърци, недоволни от заплатите и перспективата да се трудят по-дълго, активно търсят работа в чужбина.

България сред страните,
в които се трудят най-дълго

Компаниите се опитват да задържат кадри с предложения за хоумофис и летни петъци

Хората на възраст 20–64 години в ЕС през 2023 г. са се трудили средно 36,1 часа на седмица. По-внимателен поглед върху страните от Съюза разкрива забележителни разлики. Най-дълги работни седмици са отчетени в Гърция (39,8 часа), в Румъния (39,5 часа), в Полша (39,3 часа) и в България (39 часа).

За разлика от тези държави, Нидерландия има най-кратката работна седмица (32,2 часа), следва Австрия с 33,6 часа и Германия – с 34 часа.

Има съществени различия и в отделните икономически дейности. Например в селското, горското и риболовното стопанство европейците са се трудили средно по 41,5 часа на седмица, в минното дело и кариерите – по 39,1 часа, а в строителството – по 38,9 часа. Най-кратките работни седмици са в дейностите на домакинствата – 26,7 часа, в образованието – 31,9, и в изкуството и развлеченията – 33 часа. В тази статистика са включени часовете на основната работа.

Някои компании предлагат работа от вкъщи, докато други позволяват на служителите си да идват в офиса в някои дни и да остават у дома – в други. Концепцията за „летни петъци“ – предложение да се работи половин ден в края на седмицата през топлия сезон, е друг начин, с който работодателите се опитват да задържат служителите си. В агенциите на Европейската комисия предлагат на хората от административните отдели два дена да работят от домовете си и три – да бъдат в офиса. Така се пести място, по-малко са разходите за електричество и за транспорт. Това е още един начин да се върви по пътя на зеления преход.

Изводът обаче е един: начинът, по който повечето компании подхождат към работните модели и договореностите на своите служители, се промени значително след пандемията.

Най-много почиват в Нидерландия

Изкуственият интелект ще ускори процеса на удължаване на отдиха
Въпреки че четиридневните работни седмици предизвикват доста шум през последните няколко години, малко държави действително са приложили концепцията в цялата страна или са приели специален закон.

В същото време има огромно количество компании, които сега предлагат подобна възможност, както и страни, които постепенно намаляват общия брой часове, които служителите трябва да отработят.

Например Дания има една от най-кратките работни седмици в света. В скандинавската страна работниците са длъжни да се трудят минимум 33 часа на седмица. Това би било еквивалентно на малко над 8 часа на ден за четири дни или половин ден в петък. В Нидерландия работното време е още по-кратко – средно 29 часа, и страната има най-кратката работна седмица в Европа.

Пилотните проекти продължават в Германия, където 45 компании въвеждат новия график. Изкуственият интелект е все по-използван и според експерти това може да ускори приемането на четиридневната работна седмица.

Белгия е първата европейска държава, която законодателно въвежда четиридневна работна седмица през 2022 г. Законово белгийците вече могат да изпълнят часовете, които биха съставили стандартната им петдневна работна седмица, за четири дни. Целта е да се даде на хората и компаниите повече свобода да организират работното си време, казва белгийският премиер Александър де Кро през ноември 2022 г., когато законът е приет.

В Обединените арабски емирства от 1 юли 2023 година всички държавни служители могат да работят четири дни в седмицата, ако решат. Почти 90% от работещите в ОАЕ са наети от правителството.

Студената малка Исландия – страна с малко над 350 000 души, има повече работници на четиридневна седмица, отколкото където и да е другаде по света. Според информация на Forbes от 2022 г. почти 90% от заетите се възползват от скъсената работна седмица.

Литва няма закон, налагащ четиридневна работна седмица, но прие законодателство през 2021 г., което сега означава, че родителите с малки деца могат да са заети само 32 часа. За сравнение средната работна седмица в страната е 40 часа.

Въпреки че Франция законово не налага четиридневна работна седмица, все по-често се случва фирмите да предлагат тази възможност. Това отчасти се дължи на факта, че Франция закрепи 35-часовата заетост в закон още през 2000 г. и е малко вероятно той някога да бъде отменен. Този закон прави прехода доста лесен – четири 8-часови работни дни означава общо 32 часа на седмица. Това е само 3 часа по-малко от часовете, които правят повечето французи.

Как компаниите привличат таланти


Казват, че парите карат света да се върти, но за много хора заплатата не е единственият фактор, за да приемат предложението за работа. Докато преди стимулите са ограничени до популярни опции като възможност за акции и допълнителни премии, сега кандидатите търсят по-широк кръг от предимства. Ето част от тях, които един работодател може да предложи.

Фирмена култура

Наличието на подходяща фирмена култура на работното място може да направи всичко различно, когато става въпрос за по-продаваема позиция за потенциалните служители. Това може да включва насърчаване на приобщаваща и разнообразна среда, предоставяне на възможности за гъвкава работа, на подходящо ниво на автономност на служителите или организиране на екипен обяд на дневна или седмична база.

Създаването на среда, в която хората са добре дошли, е важен елемент за съвременната работна сила. Въвеждането на бонуси, като даването на почивен ден на служителите за техния рожден ден, е чудесен начин за постепенна промяна на фирмената култура.

Репутацията на работодателя

За да привлекат най-добрите таланти на пазара, от съществено значение е компаниите да си създадат репутация като място, където кандидатите искат да работят. Компаниите, добре известни със своите продукти и работни практики, ще могат да привлекат най-силните кадри просто въз основа на своята репутация в определен сектор или индустрия. Всичко – от добре изработена длъжностна характеристика до начина, по който на успешния кандидат се предлага позицията, трябва да отразява фирмата в положителна светлина. Инвестирайте в маркетинг, който показва на бъдещите служители колко сте страхотни.

Лични взаимоотношения

Преките мениджъри трябва да гледат на интервютата като на възможност за развитие на добри междуличностни отношения с кандидатите. Взаимоотношенията, създадени чрез процеса на интервю, често могат да направят разликата дали кандидатът приема оферта или не, тъй като им дава представа какви работни взаимоотношения могат да очакват.

Персонална реализация

Служителите не искат да се чувстват като зъбно колело в голяма машина, те искат да знаят, че имат значение и че работата им оказва влияние. Това чувство на удовлетворение е все по-важно, когато става въпрос за привличане на най-добрите таланти. Тези кандидати ще искат да видят как тяхната конкретна работа засяга конкретния отдел, компанията и дори по-широко общество. Кандидатите ще искат да разберат цялостния механизъм за вземане на решения и дали техните идеи имат значение.

Кариерно развитие

Перспективата за кариерно развитие често е от основно значение за решението на кандидата да приеме предложението за работа. Създаването на схеми за обучение е чудесен начин за привличане на онези кандидати, които мислят за по-дългосрочно развитие. Компаниите трябва да обмислят въвеждането на програма за ротация на работните места, която предоставя на персонала добър преглед на различните умения, необходими на общата дейност.

МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини