- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

41 са вече убитите на протестите в Иран

Най-малко 41 души са били убити в Иран от началото на протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски участък в столицата Техеран, предаде ДПА, като се позова на държавната телевизия. 

Засега обаче няма официално потвърждение на тези данни.

Протестите продължиха цяла нощ до ранните часове на днешния ден, а видеокадри, разпространяващи се в социалните мрежи, показват демонстранти в Техеран и на други места в страната.

Според очевидци в иранската столица и силите за сигурност, и протестиращите прибягват към все по-голямо насилие.

Силите за сигурност потушават протестите по-агресивно и все по-често се чуват изстрели, разказаха очевидци.

Междувременно по-младите демонстранти също стават по-агресивни, нанасят щети на административни сгради, подпалват автомобили и кофи за боклук и влизат в сблъсъци с полицията.

Освен лозунга „Смърт на диктатора!“ протестиращите скандират още: „Това е годината на кръвопролитие!“ и „По-скоро ще умрем, отколкото да продължим да търпим унижения!“.

Махса Амини била задържана на 13 септември заради нарушаване на ислямските правила за обличане. Тя изпаднала в кома и починала в болница няколко дни по-късно, като все още не е ясна причината за нейната смърт, която предизвика протести и безредици в цял Иран, отбелязва ДПА.

Оттогава стотици хиляди души протестират срещу властите. Стотици демонстранти са задържани.

Посланиците на Великобритания и Норвегия в Иран са били извикани вчера в министерството на външните работи, за да дадат обяснения, предаде днес полуофициалната новинарска агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Британският посланик е бил привикан в отговор на „враждебния характер“ на базирана в Лондон ираноезична медия, а норвежкият му колега – за обяснения за „вмешателството“ на председателя на норвежкия парламент във вътрешните работи на Иран, се казва в съобщението.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини