- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

45% от тестовете за наркотици на пътя са отчели фалшив резултат

45% от тестовете за дрога на пътя са дали фалшив резултат. Това показва изчерпателно изследване на Националния фокусен център. То обхваща 2021 г., когато на пътя са установени 3000 шофьори, употребили дрога.

 

„Общо несъответствието е 45% за двата теста. По-голямо е то по отношение на „Дрегер 3000”, където е 58.6%. При „Дрегер 5000” е по-малко – 37%”, коментира Александър Панайотов от Националния фокусен център пред Нова тв.

Проучването на Националния фокусен център не спира дотук. То проследява и резултатите от урината, където наркотикът се задържа най-дълго. Там резултатът също е изненадващ.

„Оказва се, че 23% от пробите, които на пътя са положителни, а от лабораторно изследване са отрицателни, съвпадат с първото изследване – на пътя”, уточни Панайотов.

От МВР заявиха, че по-неточният „Дрегер 3000” вече не се използва. Изваден е от употреба миналата година именно заради съществените несъответствия в резултатите.

Медици обясняват за „24 часа“, че дрегерите отчитат конкретна група вещества, а не какви да е. Така лекарства, които влияят на централната нервна система, могат да заблудят дрегера, че шофьорът е употребявал забранени субстанции.

- Реклама -

Последни новини