- Реклама -

- Реклама -

събота, 28 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

70 полицаи са ранени при екопротести в Германия


Около 70 полицаи бяха ранени при екологични протести в германско село, което беше разрушено, за да се освободи място за разширяване на въглищна мина.

В операция, започнала в сряда, стотици полицаи отстраняваха активисти от обреченото селце Люцерат в Западна Германия,предава АФП. Мястото, превърнало се в символ на съпротивата срещу изкопаемите горива, привлече хиляди протестиращи в събота, включително шведската климатична активистка Грета Тунберг. Част от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията. Организаторите съобщиха за десетки ранени.

Полицията заяви, че нараняванията на нейните служители се дължат на трудни условия на място, за които се говори от сряда, както и на сблъсъците в събота. Наказателни производства са започнати в около 150 случая, включително за съпротива срещу полицейски служители, увреждане на имущество и нарушаване на спокойствието. Активисти в събота обвиниха полицията, че използва „масови палки, лютив спрей… водни оръдия, кучета и коне“.

Най-малко 20 активисти са били откарани в болница за лечение, каза Бирте Шрам, медик от групата. Някои от тях са били бити по главата и корема от полицията, каза тя. Организаторите съобщиха, че 35 000 протестиращи са демонстрирали в събота. Според полицията числото е 15 000. Ситуацията на място е била „много спокойна“ в неделя, каза говорителят на полицията, съобщи БНР. Около дузина активисти все още се крият по къщите, а поне двама се крият в подземен тунел.

Селото, изоставено от известно време от бившите си жители, се разрушава, за да се освободи място за разширението на съседната открита въглищна мина. Мината, която е една от най-големите в Европа, се управлява от енергийната компания RWE. Разширяването продължава въпреки плановете за постепенно спиране на въглищния добив до 2030 година. Правителството разширява мината заради енергийната криза, която според него е причинена от руската инвазия в Украйна.

- Реклама -

Последни новини