- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

80 години от спасяването на българските евреи

Днес отбелязваме спасяването на българските евреи и паметта на жертвите на Холокоста.

Датата 10 март е избрана заради „Кюстендилска акция” от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити е поставено пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери.

След 1943 г. всички близо 50 000 български евреи са спасени, което е уникален случай във Втората световна война.

В столицата ще има различни мероприятия, с които да се отбележи датата.

От Кюстендил днес започва националното честване на 80 години от спасяването на българските евреи. Ще бъде отдадена почит на петимата, които са инициатори на кампанията на 9 март 1943 г. , когато се решава съдбата и се спира депортирането на около 50 хиляди български евреи – Димитър Пешев, Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Иван Момчилов и Петър Михалев. Шествието ще започне в 11 часа от къщата музей „Дмиитър Пешев“ и ще премине през центъра на града. В него ще участва и служебният премиер Гълъб Донев, съобщи правителствената информационна служба.

В Пловдив ще се проведе митинг-поклонение на „Паметника на благодарността“ на площад „Цар Калоян“ до Централния дом на младоженците. Ще бъдат поднесе венци и цветя, слово ще произнесе председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар.

 

- Реклама -

Последни новини