spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Achtung!* Германия се въоръжава

Избрано

Автор: Неделчо МИХАЙЛОВ

В последните седмици европейската архитектура на сигурността се промени безвъзвратно. Първоначално Турция твърдо спираше приема на Швеция и Финландия в НАТО заради връзките им с кюрдските сепаратисти, но и това днес е различно. Дания реши да се присъедини към Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Литва пък постепенно връща задължителната казарма от началото на 2023 година. Със заявката на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за увеличение на отбранителните сили на източния фронт до 300 000 души всъщност се ревизира политиката към Русия. Стратегията на Алианса от „възпиране чрез наказание“ вече става „възпиране чрез превенция“.

За да бъде успешна новата визия на военния съюз, всеки негов член трябва да изпълнява обещанията, а европейските сили да бъдат в отлична форма. Докато Франция е изключително подготвена, Германия, най-силната икономика в Европа, в момента не изпълнява тези две условия. От десетилетия немската държава е смятана за „фрирайдър“ в НАТО заради ниските инвестиции в отбрана и силно занемарената си войска. Но новият план на канцлера Олаф Шолц за ударен пакет от 100 милиарда евро плюс 50-те милиарда годишна инвестиция в отбрана сериозно ще вдигне нивото на въоръжението.

НАТО, Tripwire и Прибалтика

Преди войната в Украйна след всяко враждебно действие на Москва следваха икономически санкции. Но близките до Русия държави от Алианса Литва, Латвия и Естония са изключително уязвими. Наскоро проведени игри симулации показват, че при военна офанзива руската армия би могла да стигне до тях за около 60 часа. Разбира се, в случай на атака срещу балтийските държави ще се задейства член 5-и на НАТО и цялата мощ на Алианса ще бъде изправена срещу Москва. Но Талин и Рига най-вероятно ще паднат преди това. Малобройните натовски войски, разположени в балтийските държави, имат само една цел – да препънат Русия, и точно по тази причина стратегията е наречена Tripwire (тел за спъване).

Днешната война е причина за промяна на плана и НАТО ще разположи в Прибалтика огромна отбранителна сила. По този начин руската армия би срещнала сериозна съпротива. Но разходите на новата натовска войска ще са изключително високи. Освен това Москва може да използва увеличението на войниците, подсилвайки реториката на Путин, която описва Запада като екзистенциална заплаха.

Черни метли вместо картечници в Бундесвера

От 90-те години на ХХ век инвестициите в отбрана на Германия са се свили с повече от 30%, армията е намалена с над 60%. Меко казано, жалка е подготовката на немската войска, една от най-страховитите военни машини в историята на човечеството. Едно разкритие от 2014 година на ARD, немска обществена медия с централа в Майнц, отлично описва състоянието на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия). В ръцете на журналистите тогава попада конфиденциален доклад, който описва как немците са се справяли с недостига на оръжия при общо натовско учение. По време на тренировките германската военна дивизия не е имала достатъчно тежки картечници и затова вместо тях е използвала… метли. Боядисани в черно, метлите били разположени върху бронираните машини на немците. Впрочем същата дивизия, екипирана по този начин, е била част от най-важните групи за бързо реагиране в Европа, която първа би трябвало да отбранява границите ни при атака.

Неслучайно през 2019 година френският президент Еманюел Макрон заяви, че НАТО е в мозъчна смърт. Как ЕС би могъл да се защитава от чуждестранно посегателство без помощ от задокеанските партньори, когато най-силната икономика е въоръжила войската си с метли?

Днес състоянието на немската армия не е по-добро. Според Кристине Ламбрехт, министър на отбраната, Бундесверът не разполага с нито една военна дивизия в готовност за отбрана. Немското въоръжение също е доста скромно: от 6700 танка през миналия век днес са останали само 245, бойните самолети и хеликоптери са били 1300, а сега са 345.

По-малко от 150 бронирани „Пуми“ могат да бъдат използвани, преди на въоръжение са били 350. От 51 хеликоптера „Тигър“ само 9 са в изправност, а под 30% от морската флотилия е напълно функционираща. От 71 сериозни военни системи едва 11 имат операционна готовност, но тя е под 50%. Ситуацията с немските военнослужещи е също толкова нелепа. Някои от тях все още използват аналогови радиосистеми, които не са достатъчно криптирани. Не достигат муниции, каски, изобщо жизненоважно оборудване.

Започва ренесанс за 100 милиарда евро

Но обявеният пакет от 100 милиарда евро е началото на немския военен ренесанс в ХХI век. Все още няма официален план как ще се обнови въоръжението, но може да се предположи къде ще бъдат насочени тези сериозни инвестиции.

Военновъздушните сили се нуждаят от поне 40 милиарда евро.

Германия вече показа интерес към покупката на около 35 изтребителя F-35, 15 джета Eurofighter Typhoon и 60 бойни хеликоптера Boeing CH-47 Chinook.

Има идеи за инвестиции в TWISTER – система за отбрана срещу свръхзвукови ракети, както и във Военната облачна система за киберотбрана.

Германия е научила урока си и вместо да се въоръжава сама, сега крои планове за развитие на общи отбранителни проекти. Например въздушната система (Future Combat Air System) е идея, в която участват още Франция и Испания и предвижда развитие на шесто поколение бойни самолети. До 2040 година те може да заменят френските Dassault Rafale, немските Typhoon и испанските EF-18 Hornet. Но Германия
има договори с Норвегия за строеж на подводници, с Нидерландия – за фрегати и платформи за кацане, а с Великобритания за артилерии и муниции. Предполага се, че 19 милиарда евро ще подсилят военноморския флот, а 17 милиарда – сухопътните войски. Нови танкове, конструирани заедно с френските военни, ще заменят стария германски Leopard 2.

Как ЕС ще скъса зависимостта си от Вашингтон

Войната в Украйна още веднъж показва, че Европейският съюз се нуждае от реформи и особено належащи са те в сектора на сигурността. ЕС трябва сам да осигурява отбраната на границите си, вместо да е зависим от военната мощ на Вашингтон.

Наистина френската военна машина е в много добро състояние и особено в областта на технологиите, а военнослужещите имат богат опит от мисиите си в Африка. Но въпреки че Франция е ядрена сила, за сигурността на ЕС са важни всички членове на общността и особено най-богатата Германия. Но тя не бива да бъде оставена сама, докато се опитва да рестартира своята военна сила. Въпреки насаждания от десети- летия пацифизъм, веднъж задвижена, немската машина има потенциала да промени драстично световната военна архитектура. Затова са толкова важни всички общи проекти във военното дело, които страната развива заедно със своите съседки.

Както твърди немският археолог и редактор на Germanische Altertumskunde Хайко Щауер, още от времето на готите и тевтонците германските военни са били страшилище за европейските племена и народи. Берлин може и да не търси конфликт, но конфликтът може би търси Берлин. А когато страната се въоръжава и конфликтът приближава, всички трябва да бъдем много внимателни. Защото веднъж започнала да воюва, Германия лесно може да се увлече в боя

Последни новини