24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

Адвокатите на Тръмп поискаха прекратяване на едно от делата срещу него

Адвокатите на републиканеца Доналд Тръмп поискаха прекратяване на делото срещу него за неправомерно боравене с поверителни документи, предаде Франс прес.

Тръмп, който се кандидатира за втори мандат в Белия дом, беше обвинен за това, че у него бяха открити поверителни документи, след като той напуснал президентството. Той е упрекван, че е компрометирал националната сигурност, като е съхранил документите в частната си резиденция Мар а Лаго, във Флорида. Сред тези документи е имало военни планове или информации за ядрени оръжия. Тръмп е трябвало да ги предаде на Националните архиви, както повелява законът.

Адвокатите на Тръмп са поискали вчера от съдията по делото Айлийн Канън да отложи процедурата, за да им позволи да проучат как наскорошното решение на Върховния съд би се отразило на този случай.

В невиждано решение Върховният съд в понеделник прецени, че в наказателен план един американски президент има най-малкото право на презумпция за имунитет за официалните му действия.

Тръмп не престава да казва, че има президентски имунитет по четирите дела, заведени срещу него. През май той беше признат за виновен по 34 пункта за фалшифициране на счетоводни книжа с цел укриване на плащането на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс в края на кандидат-президентската му кампания през 2016 г. След решението на Върховния съд адвокатите на Тръмп писаха на съдията по делото, за да поискат анулиране на присъдата. Тя трябваше да бъде произнесена на 11 юли, но сега беше отложена за средата на септември

Процесът за неправомерното боравене с класифицирани документи също беше отложен от съдийката Айлийн Канън, която е била назначена на поста от самия Тръмп и затова си навлече критики, че е благосклонна към него.

Срещу Тръмп има още две други дела, едното на федерално ниво, а другото в Джорджия, за опити за преобръщане на резултатите от изборите през 2020 г. Тези дела се усложняват от решението на Върховния съд.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини