20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставката на ядрено гориво

Наличното руско гориво ще се използва за резерв

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов.

Малко след 14.30 часа вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

Междувременно продължават и преговорите с френската „Франатом“ за ядреното гориво за 6-и блок.

Депутатите потвърдиха окончателно реакторите от САЩ за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

„Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа“, посочи Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката заяви: „Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ „Козлодуй“, за първи път централата ще работи с алтернативно гориво“.

Той допълни, че е преговарял с Американската експортно импортна банка, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американските съоръжения за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и 40% от българското участие в проекта на новите мощности.

Парламентът одобри АЕЦ „Козлодуй“ да се строи по американска технология

„Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво“, заяви Кенет Мертен – посланик на Съединените щати в България.

„Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядрено горивния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от „Уестинхаус“. Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор“, каза служебният премиер Димитър Главчев.

Главчев коментира още, че днес Министерски съвет ще реши как да запълни средствата във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, така че да не се допуска голямо повишение на цената на тока.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини