- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

АГ болница „Шейново“ се вдига на протест заради директор – парашутист

Медици и персонал от общинската  Втора САГБАЛ „Шейново“ ЕАД в София ще протестират всеки ден от днес до 14 септември, когато ще има заседание на Столичния общински съвет, с искане за „Законна, честна и открита процедура за избор на Изпълнителен директор на болницата“.

Протестът ще е на ротационен принцип, за да не се прекъсва дейността в лечебното заведение, информират от болницата.

Според тях при последното провеждане на конкурс за изпълнителен директор д-р Румен Велев е единственият кандидат, който се явява и получава оценка, позволяваща му да бъде избран и да изпълнява тази длъжност. СОС обаче взима решение за отстраняване на д-р Румен Велев от длъжността и посочва д-р Таня Андреева, която не се е явявала на конкурса за Изпълнителен Директор на Втора САГБАЛ Шейново, да заеме поста, обясняват от клиниката.

 

След подадена жалба от д-р Румен Велев, Областният Управител на гСофия определя това решение за неправомерно и в нарушение на законите на страната, а СГС спира вписването на д-р Таня Андреев за ИД на болница Шейново.

Предстои незаконното решение на СОС да бъде преразгледано и съответно да има окончателно становище.

Участваш в конкурс и си единствен кандидат, печелиш го, но после вместо теб назначават на мястото човек, който дори не се е явил на този конкурс. Казусът е от болница „Шейново“.

Според доктор Румен Велев през декември е бил обявен конкурсът. „През май беше изпитът, а резултатите излязоха края на юли. Когато ги видях, помислих, че е станала грешка, защото беше подмяна на резултатите. Бях единствен кандидат за поста директор, д-р Таня Андреева пък беше кандидат за Борда на директорите – отделни процедури с различни изпити и оценяване“, разказва медикът.

Той веднага е сезирал областния управител за проблем в конкурса. „Имаше грешки не само в нашата, но и в някои от останалите общински болници. Например в Борда на директорите на друго лечебно заведение беше избран член, който изобщо не се е кандидатирал за него. В друг случай пък кандидат беше избран едновременно в две болници, целият конкурс беше опорочен и подменен.

Поради тази причина областният управител върна заповедта на Столична община като незаконосъобразна. Аз обжалвах решението в съда и той спря вписването на д-р Андреева. Поради тази причина аз продължавам да бъда директор“, обясни д-р Велев.

След това СОС излиза във ваканция, а на първото си заседание след нея, включват точка, внесена от председателя на Здравната комисия. „В нея пише, че съм имал много нарушения и не ръководя болницата правилно. Така по целесъобразност предлагат да бъда освободен от поста. Ако това се гласува, д-р Андреева ще бъде вписана, независимо от нарушенията в процедурата и моят иск ще се обезсили“, разкрива той.

Не вярва случаят с разменените бебета да е повлиял. „Ако имаха желание да ме освободят, можеха да го направят още тогава. Аз казах, че съм готов да си подам оставката. Обясних, че при стресова ситуация е по-добре да не става смяна на директора, защото най-добре знаех какво да се направи, за да се справим със ситуацията. Боря се да докажа, че процедурата е опорочена, не съм се вкопчил в директорския пост.

Мисля, че общината иска с политически средства да реши чисто професионален спор. Те не оценяват моите качества и работата ми, а желаят по друг начин да се извърши подмяна. Изисках протоколите от конкурса, но не ми бяха предоставени. В тях ще се види много ясно, че съм единствен кандидат и съм издържал конкурса, за да бъдат директор“, заяви директорът на “Шейново“.

Д-р Велев се върна и към казуса с разменените бебета. „Не поддържам връзка със семействата, това беше много стресова ситуация. Месец след случилото се, бебетата бяха при биологичните си родители. Адвокатите на семействата подадоха искови молби срещу болницата в съда, през есента ще се проведат първите заседания. Това са стандартни искове, претендират за обезщетения в размер на 300 000 лева“, обясни той.

 

Източници: „Епицентър“, OFFNews

- Реклама -

Последни новини