16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

AI дрон ще изследва коралите в Големия бариерен риф (ВИДЕО)

Дрон с изкуствен интелект, наречен „Хидус”, помага за по-доброто проучване на Големия бариерен риф. Проектът е на Австралийския институт за морски изследвания.

Целта на учените е да проучат по-точно процесите на избелване на коралите, използвайки съвременните технологии.

Големият бариерен риф е най-голямата рифова екосистема в света. Заради климатичните промени и затоплянето на океаните тя е на прага на историческо масово избелване на коралите.

„Обичайно проучването на рифа се прави от водолази. Гмурканията обаче не са с голяма продължителност и са с определен обсег. Затова, с помощта на подводния дрон с изкуствен интелект, се надяваме да успеем да проучим рифа по-добре”, обясни морският биолог Мелани Олсен.

Хидрус е напълно автономен и покрива площ от 5,5 мили за 3 часа. Той може да се спусне на дълбочина от 100 фута и да заснеме видеа с 4К камера. Дронът използва акустичен модем, с който изпраща данни до повърхността.

Големият бариерен риф се простира на дължина от 1400 мили по североизточното крайбрежие на Австралия. От 1998 г. насам учените са локализирали шест района с масово избелване на корали.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img