19.7 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Актьорът Иван Радоев-син: Баща ми си отиде омерзен от миналия и от новия фалш


Иван Радоев ще бъде Борис Сарафов в бъдещия спектакъл на режисьора Иван Урумов „Солунските съзаклятници“ по пиесата на Георги Данаилов. „Много съм чел за него, интересна личност. Дори не ми е идвало наум, че ще го играя. Нося македонска кръв по линия на майка си, родът й е от Солун и Щип“, разказва синът на големия поет и драматург Иван Радоев и примабалерината от Оперетата в годините на социализма Весела Радоева. Премиерата на „Солунските съзаклятници“ е през есента във Военния театър, сега текат първи репетиции.

Преди броени дни актьорът се завърна от едномесечно турне в Америка, където с Юлиан Вергов и Моньо Монев обираха овации с комедията на Георги Марков „Кафе с претенция“, постановка също на Иван Урумов. Още от първия полет, от София за Истанбул, на Радоев му тръгва тематично – стюардесата неволно разлива върху него сериозно количество вряло кафе. „Толкова ужасна болка отдавна не бях изпитвал, започнах да се гърча в седалката. Юлиан, който гледаше филм до мен със слушалки на главата, веднага каза: „Този не го познавам“, атрактивен е в разказа си Радоев. В момента е ангажиран и с подготовката за поредното издание на церемонията за раздаването на наградите „Аскеер“ на 24 май.

– Господин Радоев, как тълкувате някои коментари в гилдията, според чиито автори вие, връчващите статуетките във Военния театър, сте се взели много на сериозно?
– Въобще не ме интересуват. Какво означава, че ние сме се взели на сериозно? А те защо се взимат на сериозно? Това са награди от артисти за артисти. В тях, естествено, има доза субективизъм. За едни ролята е изиграна добре, за други – не. Няма мерки и теглилки, не е вдигане на тежести. За нас е важно да направим празник за колегите. Който каквото иска да говори. Че като вземеш „Аскеер“, какво ще стане? Или ако не вземеш? Да не е „Оскар“. Но ако някой каже, че не обича да получава признание, значи лъже. На мен много ми харесва, когато ме награждават, но се радвам, когато се случва и на другите. Човек трябва да е така устроен.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини