20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ бие убедително, под един процент е разликата в битката за второто място

ГЕРБ-СДС ще спечелят с убедителна преднина вота в неделя, но битката за второто място ще се води до последния глас, прогнозират социолозите от „Алфа рисърч“. В тяхното проучване разликите между ПП-ДБ (15,4%), „Възраждане“ (15,2%) и ДПС (14,8%) са под един процент.

Изследването на агенцията е проведено в периода от 1 до 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани и е реализирано със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

„Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ – 15,4%, „Възраждане“ 15,2%, ДПС – 14,8%. Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъде подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи“, коментира в студиото на „Денят започва“ по БНТ Павел Вълчев – „Алфа Рисърч“.

За третите – „Възраждане“ – той коментира: „Това е един от малкото политически играчи, които бележат такъв ръст, печелейки от свои опоненти. При тях има и риск да загубят от по-новите“, каза Вълчев.

БСП губят от сходни формации и са на пето място с 8,1%. ИТН бележат ръст в кампанията с 6,2%.

Под чертата към момента остават „Синя България“ и „Солидарна България“. Около 3% са заявили, че няма да подкрепят никого, допълва социологът от „Алфа рисърч“. 9,5% са избрали, че ще подкрепят други партии. Това е изключително висок ръст.

 

42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите.

„Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите. За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите“, каза Вълчев. „Ако трябва да го сравним с последните национални или европейски избори, можем да кажем, че има по-висок интерес към тези избори. Завишеният интерес се дължи не толкова на основните играчи по-политическото поле, а на тези, които са по-малки, но събуждат интерес и желание за участие в изборите“, добави той.

 

По-голямата част от анкетираните – 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

„Ще имаме една динамика до последно“, коментира още Павел Вълчев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини