17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

All inclusive за дълъг живот


Десетина минути сауна, след нея в парната баня, няколко дължини в басейна, финландска или инфрачервена сауна за разнообразие и накрая релакс в солната стая. Евентуално и един масаж. Общо взето, с това се изчерпват разбиранията на повечето българи и родни комплекси за СПА и уелнес преживяване. За по-младите пък перфектната почивка означава алкохолен туризъм – безкрайни купони, почти никакъв сън и спомени, и мнооого високоградусови напитки. Но по света нещата изглеждат коренно различно. Подобно на модната индустрия, в сферата на туризма също има различни тенденции, които се развиват спрямо потребностите на съвременния човек, промените в начина им на живот, важни глобални събития и разбира се, финансовите възможности.

Само допреди две години за много хора по света беше важно просто отново да започнат да пътуват. След дългата пандемия от коронавирус, която принуди голяма част от населението на Земята да се затвори в домовете си, хората жадуваха отново да си стегнат багажа и да потеглят нанякъде, без значение от дестинацията, целта и начина на пътуване.

Днес вече се открояват различни тенденции в туризма, а според авторитетното издание Condé Nast една от тях е… дълголетието. Оказва се, че все повече големи и луксозни курорти в различни части на света предлагат различни пакети и услуги, насочени не само към почивка за тялото и ума, но и за истинско укрепване на здравето и биохакинг. Това е термин, който се използва за описване на различни съвети и трикове за подобряване на способността на тялото да функционира при максимална производителност и дори потенциално да удължи живота на човек. Да, за много хора е мечта да живеят дълго и да бъдат пълноценни и силни до последните си дни. Заради това курортните центрове все повече се обръщат към медицината и нейния напредък и се опитват да я внедряват по различни начини в своя бранш, за да привлекат повече туристи. Така че забравете традиционните почивки с басейн, препълнен с хора, и чинии, отрупани с храна, за да избиете цената на all inclusive-a. През 2024 г. туризмът има изцяло нов облик!

Поне 7000 лв. струва да разкриете тайните на столетниците

Поредица на „Нетфликс“ повиши интереса към т.нар. „сини зони“ по света

Миналата година „Нетфликс“ пусна документална поредица „Живей до 100: Тайната на „сините зони“, в която Дан Бютнър, сътрудник на National Geographic, представя пет места по света, в които има най-много дълголетници. Те са наречени „сини зони“ и в тях има не просто концентрация на столетници, но и хората живеят по-здравословно и активно до много късна възраст.


Близо 8 години Бютнър и негови колеги изследват, живеят и се хранят в „сините зони“ на Окинава (Япония), Сардиния (Италия), Никоя (Коста Рика), Икария (Гърция) и Лома Линда (Калифорния). Така се ражда терминът „сини зони“, а вследствие на дългогодишните си проучвания Дан и екипът от демографи и изследователи откриват, че всички райони на сините зони споделят девет специфични навика на живот, наречени Power 9®. Създадена е и организацията Blue Zones, чиято основна задача е да прилага и разпространява начините на живот в „сините зони“ сред други райони и общества по света.

Така постепенно се стига и до туризма. Blue Zones започва да си партнира с хотели и курорти по целия свят. Създават специални пакетни предложения за почивка, в рамките на която посетителите ще разберат тайните на дълголетието от сините зони чрез различни изживявания, семинари и дейности, провеждани от обучени специалисти. „Ние избираме хостинг имоти със среда, която отразява подхода на Сините зони, където здравословният избор е лесният избор и се насърчават изграждането на общност, връзката с дестинацията и устойчивостта“, обясняват в сайта си Blue Zones. Разбира се, интересът към тези пакети сериозно се е засилил след поредицата на „Нетфликс“, а за тази година има обявени четири пакетни предложения.

Първите две от тях ще са през юни – от 17-и до 22-ри, в ризорт в Мексико и от 24.06 до 30.06 в Andaz Costa Rica Resort в Коста Рика. През есента специално обучение за дълголетие се организира в комплекс в Санта Фе, САЩ, а вече има и дата следващата пролет в елитния уелнес център Камалая в Тайланд. Обикновено подобни пакети са с ограничен брой места с идеята да се постигне едновременно уединение и усещане за общност и да може да се обърне внимание на всеки човек. Цените варират – в Andaz Costa Rica Resort пакетът струва 3885 долара, или малко над 7000 лв., но без настаняването. Престоят в Мексико и Санта Фе е 6000 долара за самостоятелна стая и 4500 за споделена. Най-скъпо излиза в Тайланд, където ще трябва да платите над 12 000 лв., за да откриете тайните на дълголетието. Като според описанието, това не включва настаняването. Но все пак кеф цена няма, нали така?

В Италия пък са намерили друг подход за набиране на туристи. Тамошна туристическа агенция организира велосипеден тур из Сардиния, който продължава 7 дена и основно участие в него взима професионален шеф готвач. Той ще представя, обяснява и готви традиционни за различните райони на Сардиния на продукти, за които се смята, че са една от основните тайни на дългия и активен живот.

Витамини вместо шампанско за welcome drink

Комплексите привличат клиенти с терапии със стволови клетки и специални подмладяващи вещества

Хората днес все по-ясно осъзнават, че да се чувстваш добре е много по-важно от това да изглеждаш добре. С други думи, опаковката и външният вид вече не са основен приоритет, a това означава, че потребностите и желанията на клиентите се променят. Затова много хотелски комплекси вече предлагат различни биорегенериращи процедури, както и услуги, свързани изцяло със здравето.

В уелнес центъра Камалая в Тайланд, който предлага и пакет „Синя зона“, може да си направите озонотерапия или пък хипербарна кислородна терапия, при която влизате в хипербарна камера и вдишвате високи концентрации кислород при налягане, по-високо от нормалното атмосферно. Подобни процедури имат благоприятен ефект при различни състояния и успокояване на възпаления или болки.

Ибиса също не е място само за диви партита и много алкохол. На територията на Six Senses Ibiza бе открит център на биотехнологичната компания RoseBar, чиято дейност се фокусира именно върху различни процедури, терапии и практики за подобряване на здравето. „RoseBar е единствен по рода си клуб за дълголетие, който съчетава силата на науката и духовното здраве, за да подобри човешкото здраве. Програмите дават на гостите прозрения, инструменти и план за стимулиране на естествените възстановителни системи на тялото и ребалансиране на биологичните пътища. Екипът има огромен опит, обединявайки дълголетието и функционалната медицина с дългогодишна духовна мъдрост“, се посочва в описанието. Предлагат се различни опции на специални програми за дълголетие, като при 7-дневния пакет може да се възползвате от услуги като уелнес консултация, разширена диагностика, персонализирана хранителна консултация, биохакинг терапии, медитации и йога сесии, като това ще ви струва само 4300 евро.

Four Seasons Resort Maui в Хавай са разработили заедно с д-р Даршан Шах от центъра за дълголетие Next|Health специален протокол за дълголетие – многостранен подход, който оптимизира естествените лечебни механизми и баланс на тялото. Той се състои от четири сесии с авангардни терапии с озон, стволови клетки, екзозоми и NAD+. Екзозомната терапия е определяна като пробив в антиейджинг и регенеративната медицина на клетъчно ниво. NAD+ пък е наричана „молекулата на дълголетието“ и „фонтан на младостта“. Тя подобрява енергийния метаболизъм на клетката и удължава самия живот на клетката.

А ако отидете в 1 Hotels Hanalei Bay в Хавай, няма да бъдете посрещнати с чаша шампанско, а с инжекция с витамин B 12. Комплексът вече предлага и специални стаи и апартаменти, оборудвани с различни удобства и глезотийки, като инфрачервени постелки, които стимулират регенерацията на клетките. В ONDA, спа центърът в Susurros Del Corazón, Auberge Resorts Collection в Пунта Мита, Мексико, пък са направили „уелнес библиотека“, заредена с масажори и технологии за подобряване на кръвообращението. И да, там също помислили и за известните интравенозни инфузии за укрепване на имунитета.

Изглежда в големите хотелски комплекси съвсем скоро доброто старо „Мохито“ ще бъде заменено от коктейл от витамини.

Интелигентни легла помагат при безсъние

В Маями разработват специални сесии, ако имате проблеми със съня

Всички знаем, че сънят е здраве и красота, но все повече хора се оплакват от проблеми именно със съня. Едни се въртят с часове в леглото и броят овце, докато заспят, други се будят по няколко пъти на нощ. Но спокойно, хотелските комплекси мислят и за това!

Много ризорти по света оборудват стаите си със специални интелигентни матраци и спално бельо, които оказват пряко положително влияние върху съня. В Mission Pacific в Калифорния например част от апартаментите са обзаведени с най-новата технология за спално бельо от Eight Sleep, които са предназначени за терморегулация и биофийдбек. На практика можете да контролирате температурата на матрака, да проследявате жизнените си показатели, включително дихателната и сърдечната честота. Malibu Beach Inn пък могат да ви предложат и затоплящи се маски за сън с биометрични сензори, които ще ви помогнат да релаксирате и да спите дълбоко. В Carillon Miami Wellness Resort освен че може да спите на интелигентни матраци, може да се възползвате и от специален пакет Sleep Well Circuit, които включва сесии със звукова терапия и виброакустични, електромагнитни и инфрачервени терапии. Офертата важи за четири нощувки и ще ви струва минимум 3400 долара, като цената зависи и от стаята, която ще изберете.

В спа центъра на хотел Logan във Филаделфия пък е направена стая със специализирано осветление, което имитира нощното небе. Швейцарският уелнес ризорт Chenot също предлага програма, фокусирана върху увеличаване на времето, прекарано в дълбок сън. Изградени са специални апартаменти с технология, която имитира естествена акустична среда, а чрез светлини се имитират естествен залез и изгрев. Спалното бельо излъчва далечна инфрачервена светлина, като освен това в комплекса може да си направите различни терапии и процедури, които отново са насочени към здравето, релаксацията и добрия сън.

Ако доскоро се смяташе, че мечтите и сънят са единственото безплатно нещо в този живот, то изглежда, че второто вече отпада от списъка. Така че ако искате наистина да си починете и да се наспите, ще трябва добре да си платите. Освен ако просто не заложите на някое отдалечено българско планинско селце, в което основният шум идва от птичките и звънците на животните, излезли на паша.

Ивет САВОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини