16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Амбициозен американски проект се тества в условията на реална война

Снимка: БНТ.

Амбициозен американски проект се тества в условията на реална война. Преди шест години гигантът от Силициевата долина подписва малък договор на стойност 9 млн. долара. Предмет на договора е да използва уменията на няколко от най-иновативните си разработчици за създаването на инструмент за изкуствен интелект. Той трябва да помогне на военните да откриват потенциални цели на бойното поле, използвайки кадри от дронове, пише dir.bg.

Но служители на Google твърдят, че компанията не трябва да има нищо общо с проекта Maven, дори ако той е предназначен да помогне на военните да различават цивилни от военни. Скандалът принуждава компанията да се оттегли, но Project Maven не умира. Той просто се прехвърля към други изпълнители. Сега той се е превърнал в амбициозен експеримент, който се тества на фронтовата линия в Украйна и представлява ключов компонент от усилията на американската армия да предостави навременна информация на военните, които се борят с руските нашественици.

Засега резултатите са нееднозначни

Генералите и командирите разполагат с нов начин да представят пълната картина на руските движения и комуникации в една голяма, удобна за ползване картина, като използват алгоритми, за да прогнозират придвижването на войските и места на потенциални атаки.

Но американският опит в Украйна показва колко трудно е да се доставят данни от 21-ви век в окопите от 19-ти век. Дори Конгресът да е на прага на отпускането на десетки милиарди долари помощ за Киев, остава открит въпросът дали новите технологии са достатъчни, за да обърнат хода на конфликта в момент, когато руснаците изглежда си връщат инициативата.

Ново начало

Конфликтът в Украйна, според много американски официални лица, се е превърнал в „златна мина“ за американските военни, в полигон за тестване на проекта Maven и други бързо развиващи се технологии. Произведените в САЩ безпилотни летателни апарати, които бяха доставени на Украйна миналата година, бяха лесно свалени. А служителите на Пентагона вече осъзнават, че американската военна спътникова система трябва да бъде изградена и конфигурирана по съвсем различен начин, с конфигурации, които приличат повече на съзвездията от малки спътници Starlink на Илон Мъск.

Другите не изостават

Въпреки първоначалните опасения на Google относно участието в проекта Maven, някои от най-изтъкнатите фигури в индустрията работят по въпроси на националната сигурност, като подчертават как САЩ използват конкурентното си предимство в областта на технологиите, за да запазят превъзходството си над Русия и Китай в епохата на подновено съперничество между суперсилите. Показателно е, че сред тези фигури сега е и Ерик Шмид, който в продължение на 16 години беше главен изпълнителен директор на Google и сега използва уроците от Украйна, за да разработи ново поколение автономни дронове, които биха могли да предизвикат революция във военната сфера.

Проектът Maven бързо се превръща в най-успешния сред многобройните опити на Пентагона да премине към „алгоритмична война“ и скоро обединява данни от близо две дузини други програми на Министерството на отбраната и търговски източници в безпрецедентна обща оперативна картина за американската армия. Но проектът никога не е изпробван в условията на реална война.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img