16.1 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Американци искат на Луната за Свети Валентин

 Снимка: БТА

Американски компании ще се опитат да изпратят космически апарат на Луната на 14 февруари, когато на много места по света се празнува Свети Валентин, и месец след провала на първата частна мисия.

Мисията ще бъде осъществена от лунен спускаем апарат на базираната в Хюстън, Тексас, компания „Интюитив машинс“ (Intuitive Machines), който ще бъде прикрепен към върха на ракета-носител на „Спейс Екс“ (SpaceX).

Предишният опит беше извършен през януари от лунния модул на компания „Астроботик“ (Astrobotic), който беше изстрелян с ракета-носител „Вулкан Кентавър“ на „Юнайтед Лонч Алайънс“ (United Launch Alliance) – партньорство между „Боинг“ и „Локхийд Мартин“.

Заради изтичане на гориво по време на полета космическият апарат не успя да достигне Луната и контролирано се разпадна при повторното си навлизане в земната атмосфера.

план

По план спускаемият апарат на „Интюитив машинс“, наречен „Нова-Си“ (Nova-C), трябва да бъде изстрелян от „Спейс Екс“ на 14 февруари в 05:57 ч. по Гринуич (07:57 ч. бълг. време) от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Очаква се апаратът да кацне на Луната на 22 февруари в близост до южния й полюс.

Ако мисията на „Интюитив машинс“ и „Спейс Екс“ е успешна, това ще бъде първото кацане на американски космически апарат на Луната след края на програмата „Аполо“ преди повече от 50 години и първото успешно кацане на лунната повърхност, осъществено от частна компания.

Лунният спускаем апарат „Нова-Си“ ще превози до Луната научни инструменти на НАСА, която е подписала договор на стойност над 100 милиона долара с „Интюитив машинс“.

Инструментите имат за цел да осигурят по-добро разбиране на лунната среда, за да помогнат на американската космическа агенция да се подготви за завръщането на астронавти на естествения спътник на Земята, което планира с програмата си „Артемис“ („Артемида“).

изкуство

Космическият кораб „Нова-Си“ ще носи и цветни скулптури на съвременния художник Джеф Кунс.

Кацането на Луната е особено сложно заради липсата на атмосфера, което означава, че не могат да бъдат използвани парашути и че космически апарат трябва да използва своите двигатели, за да извърши контролирано спускане.

Преди неуспеха на мисията на „Астроботик“ през януари, с провал завършиха и опитите на частни израелски и японски компании през 2019 и 2023 г.

Малък японски космически апарат, наречен SLIM, все пак кацна на Луната в края на януари, но не можа да използва своите слънчеви панели веднага след кацането си, както беше планирано.

Източник: БТА/АФП

Последни новини

- Реклама -