31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Американците унищожиха два катера, кораб и дрон на хусите

Американската армия съобщи, че вчера е унищожила два патрулни катера, един кораб без екипаж и един дрон на йеменските бунтовници хуси над Червено море. Атаката е в отговор на отново зачестилите в последните дни нападения над търговското коребоплаване в района.

Гръцки кораб бедства в Червено море след атака на хусите

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират повечето райони в Йемен, изстреляха по-рано две противокорабни балистични ракети към Червено море, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ). Няма материални щети и наранявания от тези ракети.

Мишена на хусите е бил товарният кораб „Вербена“ в Аденския залив; попаденията са предизвикали пожар на борда на плавателния съд, съобщи по-рано СЕНТКОМ, цитирано от Ройтерс.

Един цивилен член на екипажа на кораба е тежко ранен, има и нанесени материални щети, се казва в съобщението на американските военни от по-рано. Корабът „Вербена“ за насипни товари, плаващ под флага на Република Палау, е собственост на Украйна и се управлява от полски екипаж, допълва СЕНТКОМ.

Товарният кораб е подал сигнал за бедствие и съобщил, че е бил засегнат от ракета на около 129 морски мили (близо 239 километра) източно от йеменския град Аден, докато е пътувал от Малайзия към Венеция. Това съобщи вчера британската компания за морска сигурност „Амбри“.

Според британската компания плавателният съд е отговарял на „целевия профил на хусите“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини