11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

„Амнести Интернешънъл“: В България не търпят гейове и малцинства, тормозят журналисти

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на „Амнести Интернешънъл“. Правозащитната организация публикува годишния си доклад за 2023-2024 г. за състоянието на правата на човека в 155 държави.

Организацията предупреждава, че светът е изправен пред преломен момент за международното право на фона на грубо нарушаване на правилата от страна на правителства и корпоративни гиганти. Увеличаването на въоръжените конфликти и липсата на воля за реално прилагане на международното право са най-сериозна заплаха за правата на човека в глобален план. В същото време, бързото развитие на изкуствения интелект и неспособността за въвеждане на адекватна регулация, създават нови условия за дискриминация, расизъм и разделение, се отбелязва в съобщението с изводи от доклада.

Свобода на изразяваве

В доклада за България организацията насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяването в страната, като отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически „дела шамари“ срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания. Организацията отбелязва усилията на парламента да предостави по-добра защита на журналисти срещу подобни практики, но определя промените в Наказателния кодекс като „недостатъчни“. „Амнести Интернешънъл“ обръща внимание на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

„Докладът отбелязва продължаващата неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания и акцентира върху тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи. Правата на ЛГБТИ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани, след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората. Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот“, се посочва в съобщението.

„През последната година наблюдаваме влошаване на състоянието на правата на човека в България и това изисква по-голяма отговорност от правителството и държавните институции. Необходима е широка обществена ангажираност за по-доброто разбиране и зачитане на правата на човека, както и за механизмите за гражданско участие. Това ще бъде и основният фокус на новосформирания офис на „Амнести Интернешънъл България“, заедно с изграждането на силна мрежа от активисти и поддръжници и активния диалог с партньори и правителство“, коментира Найден Рашков, директор на „Амнести Интернешънъл България“, цитиран в съобщението на организацията.

Докладът за България е достъпен, преведен на български език, на сайта на организацията.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img