17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Анализатори: Не Христо Иванов, лидерите на ПП трябваше да подадат оставка

Чест прави на Христо Иванов, че вчера си подаде оставката като политически лидер, макар че той имаше най-малко логика да го направи, тъй като най-малка щета е понесъл. Според мен тежестта на „Да, България“ се е увеличила през последните две години в сравнение с ПП, т.е. при ПП трябваше да видим лидерска оставка.

Това заяви в ефира на Нова телевизия политическият анализатор Кристиян Шкварек, който коментира резултатите от изборите и оставката на лидера на ДБ. Оставката на Христо Иванов беше планирана. Аз знам, че тя се готви още преди половин година, още преди ротацията, посочи журналистът Владимир Йончев.

Така че оставката няма връзка нито с ротацията, нито с изборните резултати. Доколкото ми е известно, Христо Иванов смята, че следващият лидер трябва да се роди сам, да излезе на повърхността и че той няма да подсказва кой да бъде, допълни той.

Тази оставка е много голямо изпитание за „Да, България“. Иванов е чист и много практичен човек. Сега какъв ще е тонът оттук-нататък, не знам, посочи още Йончев.

Пред ГЕРБ има три опции оттук-нататък. Първата е да не направят кабинет и пак на избори да ходим. В този случай те ще паднат с още 150 000 гласа и това ще ги превърне в средна партия. Голямата заплаха е, ако на есенни избори се появи Радев и тогава ГЕРБ не само ще паднат, но и ще бъдат отвени наполовина от един Радев, който според социолозите може да вземе огромен вот. Втората опция е ГЕРБ да направят кабинет, да сложат начело някаква слаба фигура, един брюкселски апаратчик, коментира Шкварек.

Такъв кабинет ще изкара между 6 месеца и 1 година и пак се връщаме на избори от първи вариант. Третата единствена опция е да направят кабинет за 4 години, да не се ходи на избори. Кабинетът обаче трябва да е магически, че да се хареса на хората, за да издържи цял мандат. За да го направят, трябва да усетят накъде духа вятърът и у нас, и в Европа. В момента започва ерата на Мелони и Льопен в Европа. Това е хард консервативен кабинет, европейски и отгоре трябва да се сложи човек с авторитет, а не някакъв кух брюкселски апаратчик, коментира той.

На такъв кабинет със сигурност ще се съгласят ИТН и най-вероятно ДПС, да, допълни той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини