21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Анализатори: Путин се подготвя за конфликт с НАТО, за това сменя Шойгу

Владимир Путин смени Сергей Шойгу с Андрей Белоусов като министър на отбраната в неделя, премествайки Шойгу на поста секретар на Съвета за сигурност на мястото на Николай Патрушев.

Тези размествания на високо ниво след президентските избори в Русия силно подсказват, че Путин предприема големи стъпки към мобилизиране на руската икономика и отбранителна индустриална база, за да поддържа продължителна война в Украйна и в крайна сметка да се подготви за бъдеща конфронтация с НАТО, оценява Института за Изучаване на войната (ISW). Съветът на Руската федерация публикува в неделя списък на министрите, предложени от Путин в кабинета, който потвърждава по-специално, че Путин е „предложил“ Белоусов за нов министър на отбраната (предложенията на Путин са заповеди).

Литовският президент: Уволнението на Шойгу е сигнал към руското общество

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред ТАСС, че Шойгу, който е министър на отбраната на Русия от 2012 г., ще поеме поста секретар на Съвета за сигурност и ще действа като заместник на Путин в Руската военно-промишлена комисия. Песков съобщи още, че Путин е освободил Патрушев от предишната му длъжност като секретар на Съвета за сигурност „поради преместването му на друга длъжност“, която не се уточнява, и че Кремъл ще обяви новата му роля в близко бъдеще“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img