19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.
Категории:

Ангел Славчев от Копривщица: Ще се борим да възстановим субсидията за поддържане на културните паметници

„Недопустимо е паметници на десетки и стотици години да се рушат, заради държавно безхаберие.“, каза Ангел Славчев на отворена среща с граждани в град Копривщица, на която освен него присъстваха и други кандидати за народни представители – Иван Иванов, Димитър Георгиев и Димитър Косев.

Най-голямата болка на местното население е, че е спряна субсидията за поддръжка на културните паметници. Преди 50 години Копривщица е обявен за град-музей. По решение на Министерски съвет са отпускани 400 000 лв. всяка година за поддръжка на културните паметници. Това финансиране обаче е спряло малко след настъпването на демокрацията, въпреки че няма решение на изрично решение на Министерския съвет. Постепенно от 409 паметника на културата с местно и национално значение, в момента здрави, са останали половината, защото собствениците не могат сами да ги поддържат. Това е и причината гр. Копривщица да не влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

“След 9 юни с вашата помощ и с нашето пълно съдействие ще се борим да възстановим субсидията за поддръжка на културните паметници. Нашата цел е да върнем блясъка на Копривщица и да запазим нашето културно наследство. Ние вярваме, че е важно да се запази нашата идентичност и история за бъдещите поколения. Само с общи усилия и силно ръководство можем да постигнем това.”, допълни кандидатът за народен представител Ангел Славчев.

Възраждане е с N12 в бюлетината.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини