10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Защитен свидетел срещу Сарафов е получил заплаха. Кой е разкрил самоличността му?


Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу изпълняващия длъжността главен прокурор в момента Борислав Сарафов е получил заплашително писмо, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на Иван Гешев, съобщава Actualno.com.

Става въпрос за делото, образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата – след взрива по автомобила на Гешев през май 2023 г. В края на онзи месец Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров – Петьо Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП отделя част от материалите по делото, по което е работила и ГДБОП, и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова. Паунова е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът – свидетелски показания, съдържащи данни за извършено престъпление от тогавашния заместник на Гешев – Борислав Сарафов.

По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. Този „ад хок“ магистрат – Даниела Талева – успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов. В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, която е компетентна да разследва магистрати. А изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани от Йордан Петров от СГП за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва „да“, тъй като те са се отнасяли не само до дейността на Сарафов. Междувременно районният прокурор бива санкциониран, че не е пратил материалите на СГП, а на Паунова.

Припомняме, че на 26 февруари Талева обяви, че проверява данни, свързващи Сарафов със схемата на Петьо Еврото.

Миналата седмица АКФ изпрати запитване до ВКС относно съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

„Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов-Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, който е старши правен експерт в Антикорупционния фонд. Именно АКФ освети схемата на Еврото в ресторант „Осемте джуджета“.

От отговора на ВКС става ясно още, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от Върховния касационен съд. Според свидетеля това показва, че самоличността му е била разкрита. Той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил именно прокурор Йордан Петров от СГП.

„Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче първо до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП – още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.

 

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -