5.3 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Анонимник би Байдън на изборите в Американска Самоа

Един напълно непознат човек успя да победи президента на САЩ Джо Байдън на първичните избори на демократите в Американска Самоа, произведени вчера по време на Супер вторника, предаде Франс прес.

Ветеранът триумфира иначе във всички други щати, в които гласуваха демократите. Но Американска Самоа, архипелаг в Тихия океан, както изглежда му оказа съпротива, покрепяйки Джейсън Палмър.

Палмър е бизнесмен и според прогнозите на американските медии той побеждава с 51 срещу 40 гласа и съответно печели повечето от шестте делегати, които се излъчват от Американска Самоа.

„Най-после нещо неочаквано и странно за този отегчителен Супер вторник“, възкликна в „Екс“ политологът Лари Сабато от Вирджинския университет и допълни, че няма представа кой всъщност е този Палмър.

Заради статута си на американска територия, но не и на американски щат 40 000-те жители на архипелага няма да могат да гласуват по време на президентските избори на 5 ноември. Но излъчени от тях делегати ще гласуват на партийната конференция на демократите през лятото, на която се излъчва кандидатът за президент на партията.

Първичните избори на републиканците в Американска Самоа ще бъдат в петък и може са се превърнат в един от малкото поводи за Ники Хейли да надделее над Тръмп след победите й на първичните избори във федералната столица Вашингтон и в щата Върмонт.


Кой все пак е този Джейсън Палмър?

Освен че е обнадеждаващ политик, Палмър, жител на Балтимор, е и предприемач. Той е участвал активно в множество бизнеси и организации с нестопанска цел, като се фокусира основно върху въпроси, свързани с технологиите и образованието. Кандидатът каза, че вярва, че гласоподавателите търсят кандидат за президент, който въплъщава повече перспектива на 21-ви век от Джо Байдън.

През февруари Палмър се дистанцира от Байдън по отношение на външната политика и призова за прекратяване на огъня в Газа във видеоклип, който беше публикуван на X.

„Неумолимите атаки на Израел срещу народа на Газа са нехуманни“, каза Палмър. „Трябва да спрем цялата военна помощ от Израел, докато не бъде прието прекратяване на огъня, трябва да сме за мира в този регион“, добави той.

Имал ли е някога надежда да спечели срещу Байдън?
Палмър стартира кандидатурата си за Белия дом през ноември. На официалния си уебсайт за кампанията той призна, че има много малък шанс да спечели.
“ Знам, че съм кандидат с много малки шансове за победа,” каза Палмър.

“ Действащите президенти почти винаги печелят повторно номиниране от своята партия. В резултат на това кампанията ни е по-малко фокусирана върху победата, а повече върху идеи, решения и промяна на разговора“, добави той.

На на уебсайта си Палмър обяснява, че е избрал да участва в първичните избори на Демократическата партия, „защото (1) съм демократ и (2) не искаме да играем спойлерска роля на тези избори“.

Странното е, че 52-годишният Палмър също каза, че никога не е посещавал Американска Самоа преди победата си над Байдън там.

„Провеждах кампания от разстояние, правех Zoom кметства, разговарях с хората, изслушвах ги относно техните притеснения и това, което има значение за тях“, каза той. Според финансовите записи на кампанията, Палмър лично е заел кампанията си с повече от $500 000.

„Не можете да вземете парите със себе си, когато умрете“, каза той. „Но можете да промените света, докато сте тук.“

След победата във вторник той благодари на общността за подкрепата на X. „Разбрах, че съм спечелил, защото телефонът ми започна да се взривява от приятели и служители на кампанията, които ми изпращаха съобщения“, каза той пред Associated Press.

За мен е чест да обявя победата си на първичните избори за президент на Американска Самоа. Благодаря на невероятната общност за вашата подкрепа. Тази победа е доказателство за силата на нашите гласове. Заедно можем да възстановим американската мечта и да оформим по-светло бъдеще за всички

 

Къде се намира Американска Самоа?
Американска Самоа е некорпорирана територия на САЩ, разположена в южната част на Тихия океан, на около половината път между Хавай и Нова Зеландия.

Територията е малко по-голяма от Вашингтон, окръг Колумбия, и се състои от пет основни острова и два коралови атола. Според Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) около 46 620 жители живеят на островите.

Американските самоанци имат представителство в избирателната колегия, но нямат право на глас на националните избори през ноември — точно както американските граждани в други територии на САЩ, включително Американските Вирджински острови, Пуерто Рико, Гуам и Северните Мариански острови. Общо 3,5 милиона американци – 98 процента от които са етнически или расови малцинства – нямат право да гласуват на президентските избори.

Това ли е първият път, когато Американска Самоа постига изненадващ резултат?
Не. През 2016 г. избирателите избраха неангажирани делегати, вместо да гласуват за Хилъри Клинтън или Бърни Сандърс.

През 2020 г. Майкъл Р. Блумбърг, бившият кмет на Ню Йорк, спечели победа в региона, което представлява единственият му триумф в кампанията.

 

Източник: БТА и aljazeera.com

Последни новини

- Реклама -