30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Антикорупционната комисия: Андрей Гюров е бил в конфликт на интереси като подуправител на БНБ


Комисията за противодействие на корупцията е установила конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, ръководител на управление „Емисионно“, с Българската народна банка. Това съобщиха от БНБ. Гюров е излязъл в неплатен отпуск до предприемане на следващите действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, уточняват още от банката.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров не е напуснал ръководството на „Продължаваме Промяната“

През декември, депутатът в 49-то Народно събрание Димо Дренчев обяви, че внася сигнал в КПКОНПИ и до управителя на БНБ Димитър Радев срещу Гюров заради предполагаем конфликт на интереси.

„Той е бил едновременно и в Изпълнителния съвет на политическа партия „Продължаваме промяната“, и подуправител на БНБ. Той дори участва и в предизборни събития на партията – нещо, което е недопустимо“, заяви тогава пред журналисти в НС депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев.

Както писа „Гласове“ още през октомври Андрей Гюров е членувал в управителен, или изпълнителен орган на „Продължаваме промяната“ към деня на избирането си в БНБ и е трябвало да подаде декларация за несъвместимост в срок от една седмица, след избирането му за подуправител на БНБ. И след това би имал срок от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъвместим.

Ако тези разпоредби не са изпълнени, управителят на БНБ ще е длъжен да поиска отстраняване на Андрей Гюров от длъжност пред Управителния съвет на БНБ.

Справка, поискана от „Гласове“ за актуално състояние на Политическа партия „Продължаваме промяната“ показва, че към 6 октомври 2023 г. подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на партията. Документът е издаден от Фирмено отделение на Софийски градски съд и показва, че ръководителят на Управление „Евисионно“ към централната банка (валутният борд) нарушава правилата за независимост на Европейската централна банка.

А самият Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси според Закона за Българска народна банка пред КПКОНПИ.

Той е сторил това още докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. и седмица преди да бъде избран за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от ресорната комисия по Бюджет и финанси.

Тази декларация противоречи с актуалното състояние на Политическа партия „Продължаваме промяната“ от 6 октомври 2023 г., с която „Гласове“ разполага. В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това противоречи на чл. 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било активности без изрично разрешение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към изрично забранените дейности за осъществяване от управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини