24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.
Категории:

Антон Хекимян: Градоустройството и инфраструктурата на София са ми приоритет

Точно преди месец, на 17 септември, коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира за участие на местните избори в София. Седмица по-късно стана ясен и кандидатът на двете партии за столичен кмет – Антон Хекимян, до момента посветен на журналистиката, и както сам казва във фейсбук – обичащ хората, с които те среща съдбата и учещ се от живота на истинските хора.

Как обаче доскорощният телевизионер и настоящ кандидат за кмет си представя една уредена София?

„В качеството си на гражданин и аз като всички софиянци искам да живея в още по-чист, още по-подреден и по-сигурен град“. Тези думи често го чуваме да казва по време на предизборните си срещи с организации и жители на столицата. „По-чисто, по-подредено и по-сигурно“ за Антон Хекимян означава „категоричното спазване на всички стандарти в процеса на строителство и контрол“. Затова основни приоритети в предизборната програма на екипа на бившия журналист са именно градоустройството и инфраструктурата.

Благодарен съм на хората от екипа, с които работя през последните две седмици. С тяхната експертиза, опит и ентусиазъм ГЕРБ успешно създава годишни програми за инвестиции в кварталите на София. Това се прави съвместно с районните кметове, обяснява по време на предизборните си срещи Хекимян. Тези програми включват извършване на ремонт на вътрешноквартални улици, облагородяване на междублокови пространства, поддържане на детски площадки, както и подмяна на уличното осветление с енергийно ефективно.

През този мандат успешно е приет и най-мащабният план за изграждане на тротоари в София, а именно изграждане и реновиране по 100 км тротоари годишно във всички столични райони.

За да бъде столицата ни отговорен град, продължава и работата по създаването на удобни и сигурни пешеходни маршрути от училищата до най-близките спирки на градския транспорт. Това е изключително важно за успокояване на трафика сутрин и вечер, когато родителите водят и взимат децата си от училищата, обяснява още Хекимян.

Изграждането на паркинги в кварталите е съществена част от управленската му програма. В момента се довършват паркингите в Надежда и Слатина, а проектите за строителство на още седем етажирани паркинга в районите Сердика, Студентски, Подуяне, Младост, Слатина и Овча купел са напълно готови, убедителен е кандидатът на ГЕРБ. С цел да се оптимизират кварталите и да се планира по нов начин градската среда, опонентът на Хекимян – Васил Терзиев – бе направил екстравагантно предложение за изграждане на подземни паркинги под столични детски градини и училища – идея, срещу която кандидатът на ГЕРБ остро се противопоставя. Аргументът „против“ на Хекимян е всъщност аргументът на българския родител, който едва ли с охота би приел да се паркира свободно под образователната институция, която посещават децата му.

При срещите си с граждани, представители на бизнеса, както и с различни други организации, Хекимян често напомня колко важно е да бъдат премахнати „калните точки“ около домовете на хората. В тази връзка е и реализацията на идеята да се обособяват по 100 квартални паркинга годишно, както и е създадена програма за преасфалтиране на площадките за паркиране до жилищните блокове с очертаване и подреждане на местата за автомобили.

Ускоряването на дейностите по премахване на излезлите от употреба коли, паркирани на публични площи, също е част от стратегията на отбора на Хекимян за още „по-чист, по-подреден и по-сигурен град“. В тази стратегия премислено влизат всички елементи на добрата градска среда, включително пейките, кошчетата за боклук, информационните табели, рекламните табла, премахването на висящите кабели.

В програмата за управление на Антон Хекимян, в частта за градоустройството и инфраструктурата, е включен и акцентът за ограничаване на застрояването в комплексите, както и увеличаване на отстоянията между старите и новостроящите се обекти. А ниското етажно строителство остава като задължително условие при изграждането на домовете на хората в крайградските зони.

Защото, както чуваме да обяснява в последните две седмици кандидатът за столичен кмет, стандартите за качество и контрол са тези, чрез които всъщност се изгражда визуалната идентичност на града, в който живеем и който задава модела –  нашата столица: „Всеки ден ще съм на всеки ремонт, ако трябва и на всяка тротоарна плочка, за да видя дали тя правилно се поставя“.  Това, от една страна, показва, че Хекимян не е безкритичен към проблема с качеството на ремонтите в София. От друга страна дава заявка за сериозна проактивност и лично се ангажира с контрола на тези чувствителни процеси.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини