- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Антон Хекимян: Нека някой докаже, че съм бил къртица на Борисов

 


Антон Хекимян определено е голямата изненада в местните избори. Кандидатът за кмет на София на ГЕРБ напусна работата си в Би Ти Ви и се включи в предизборната надпревара буквално в последната възможна минута. След като Бойко Борисов обяви името му, естествено се появиха и различни коментари. Личността на Антон Хекимян нямаше как да се приеме еднозначно. За едни той беше „личната къртица на Борисов“ в Би Ти Ви, а за други – кандидат, който е сигурен победител.

Автор: Антон СТЕФАНОВ

-Господин Хекимян, колко пъти досега сте влизали в Столична община и какъв е първият ви спомен от тази сграда?
– Първият път беше преди много години като репортер и нямам спомен от темата, която съм отразявал. Последно бях на 25 септември, когато с кандидатите за общински съветници от ГЕРБ-СДС внесохме документите за регистрация за местните избори. Бях много приятно впечатлен от огромните красиви снимки от различни места в София, закачени на стените. Много по-различно е от коридорите, които помня от репортерските си години.
-Някога минавала ли ви е през главата идеята, че може да се кандидатирате за кмет?
– Предложението беше напълно неочаквано за мен. Всичко се случи буквално за часове – г-н Борисов ми се обади в сряда, разговаряхме, той ми каза, че името ми е било сред предложените от структури на ГЕРБ за кандидат за кмет на столицата. Това определено ме изненада, казах му, че ще помисля. Буквално на следващия ден съобщих на г-н Ралф Бартолайт, главния изпълнителен директор на БТВ, че съм получил и решил да приема предложението на ГЕРБ да бъда кандидат за кмет на София на местните избори. Не съм си представял да бъда кмет, но определено съм искал с работата си да помагам за решаването на проблемите на хората – правил съм го като журналист, ще го правя и като кмет.
-Имахте ли вече разговор само на четири очи с Йорданка Фандъкова и ако да – какво ви посъветва тя?
– С г-жа Фандъкова водихме доста разговори през последните десетина дни. Обсъждахме работата по големите проекти на София, която трябва да продължи, така че да не бъдат поставени пред риск от спиране. Такива са метрото, вътрешните рингове, които ще разтоварят трафика, и детските градини, които трябва да се завършат. Обсъждахме и новите приоритети, по които държа да работи общината в следващите години. Фразата „ремонт на ремонта“ трябва да бъде изтрита с много силен контрол върху проектите и фирмите, които искат да работят с публичен ресурс. Трябва да се координират графиците на работа всички дружества, така че когато започне един ремонт, и „Софийска вода“, и „Топлофикация“ и газовото и енергийното дружество да работят едновременно, а не да се точи с години или да се разкопава наново. Искам София да бъде град лидер по пътна безопасност и да покажем, че

можем да намалим в пъти жертвите и пострадалите от катастрофи.

„Нула жертви на пътя“ е голямата ни цел, по която ще започна работа от първия ден. Затова има обществена енергия и общината, МВР и другите държавни институции трябва да си свършим работата, за да спре войната по пътищата. Настоявам депутатите да разрешат камерите за управление на трафика да се използват за контрол на скоростта. Срамота е общината да има 700 камери на почти всички големи булеварди и този ресурс да не се използва.
-Представете си, че сте лекар. Кои язви от тялото на София искате първо да излекувате?
– Първото нещо са тротоарите – няма човек в София, който да не се е спъвал на тях. Трябва да се хванем в ръце и да ги оправим. Това не е непосилна задача. Поставил съм си за цел да ремонтираме и изграждаме по 100 км тротоари на година. За 4 години ще се усети и види действителна промяна. На второ място е паркирането в кварталите – да, колите са много и липсват места, затова трябва да удвоим капацитета на програмата за реновиране на така наречените „кални точки“, в които безразборно се спира, да оформим места за паркиране, и да отделим паркирането от зелените площи. Бях в „Надежда“ и видях току-що завършения 4-етажен паркинг, той определено ще разтовари паркирането в голяма зона. Имаме проекти за още 6 такива етажни паркинги и намирането на терени трябва да продължи. Акцентът на програмата ми е работа, насочена към кварталите с годишни инвестиционни програми, които ще разработваме съвместно с кметовете на райони.
-Какви лекарства ще предпишете?
Лекарството е създаването и налагането на стандарт за качество на всички елементи на градската среда. Това включва стандарт за видовете материали, технологията на работа и контрола.

Нужен е безкомпромисен контрол за спазване на стандартите за настилките,

уличните стълбове, контейнерите за отпадъци, включително и за озеленяването. Това е начинът София да става по-подреден, по-чист и по-сигурен град. Няма да пропусна и разширението на метрото – защото никой не може да отрече, че това е проектът, който променя облика на София и я превръща в модерен европейски град. За 4 години трябва да завършим 10 нови километра метро през „Подуяне“ и „Слатина“ и да започнем проектите за разширение към „Люлин“ и към Студентски град. Затова е нужна приемственост и политическа стабилност, защото помним, че само преди година правителството на „Промяната“ отряза 200 млн. лв. за софийското метро. Сметката за политическия реваншизъм се плаща от гражданите и това не искам да го допусна.


С Йорданка Фандъкова

-Вече дадохте няколко обещания пред столичани и сега казвате в нашето интервю, че ще продължите метрото, готвите реконструкция на булевард „Мария Луиза“, искате да привлечете 4 милиона туристи… Но ще ви помоля да направите вашия Топ 3 на приоритетите ви като бъдещ градоначалник?
– На първо място поставям инвестициите в кварталите с годишни инвестиционни програми, които ще разработваме заедно с кметовете на райони. Това включва реновиране на улици, оформяне на квартални паркинги, облагородяване на минимум 200 градинки пред блоковете с програмата „Зелена София“ и ново осветление. На второ място е закупуването на нови превозни средства, с които да завършим модернизацията на градския транспорт по всички линии и да създадем нови довеждащи линии до метрото в големите квартали като „Младост“, „Люлин“, „Надежда“, „Овча купел“ и „Дружба“.

Задължително е тези довеждащи линии да се обслужват от електробуси,

защото това означава нулеви емисии и по-малко шум. И на трето място поставям завършването на няколко големи проекта – това са първите участъци от линейния парк „Зеленият ринг“. Проектът е напреднал и още догодина може да започне работа по свързването на „Слатина“ с Борисовата градина с пешеходни и велоалеи по старото жп трасе. Друг такъв обект е реновирането на пл. „Св. Неделя“ – разполагаме с проект на световен архитект, арх. Фуксас. Трябва да премахнем строителните огради от това знаково за София централно място и да експонираме археологическото наследство, което е огромно богатство за града ни.
-Каква е вашата визия за ромските махали в квартал „Факултета“ и на булевард „Константин Величков“ и нормално ли е една европейска столица да има такива гета в центъра си?
– Един от първите репортажи, които съм правил по общинска тема в София, беше за хора, които си бяха сглобили паянтови жилища напълно незаконно в район „Студентски“. Преди няколко месеца видяхме такова самонастаняване и в Борисовата градина. Общината реагира бързо и не допусна образуването на незаконно гето, което крие огромен риск и за самите хора и деца, които го обитават. Една от посоките, по която трябва да се работи, е да не се допуска такова самонастаняване в необитаем сгради или зелени площи. Другата е ясен механизъм за отказ на адресни регистрации в незаконни постройки или по 30–40 регистрации на един адрес. И в момента има такива ограничения, но това трябва да се следи стриктно от районните кметове. С разрушаването на старите Виетнамски общежития общината изгради нов тип жилища от контейнери – технология, която се прилага в много градове. Там има ясен ред за настаняване и поддържането им. Това е посока, в която трябва да се продължи. В един по-голям мащаб разрешаването на тежкия казус за социалното изключване на цели социални групи, минава през образованието. Задържането на децата в училищата и получаването на добро образование и професия е трайното решение. Има няколко неправителствени организации, които работят много активно с общината и трябва да разширим техния капацитет.


-Гарантирате ли, че децата на София ще посещават държавни детски градини в следващите четири години?
– Поемам категоричен ангажимент, че през следващите 4 години в София ще има места за всички деца между 3 и 6 години в детските градини. Това е напълно реалистично и в моята програма сме заложили строителството на 37 нови градини. С тях ще осигурим липсващите в момента 2000 места в детските градини и ще намалим чувствително големия недостиг при най-малките в яслена възраст.

Освен детски градини в София трябва да се строят и нови училища.

– Готови сме с проектите за 6 нови училищни сгради и трябва да се завършат процедурите за още 11 терена. Повечето от тях са в южните квартали, където живеят много млади семейства с деца в нови квартали без училища и градини. Трябва да завършим първото училище и градини в „Манастирски ливади – запад“, да започнем училището в „Малинова долина“, да изградим нови училища в „Манастирски ливади-изток“, във „Витоша“ и „Кръстова вада“. Това е много важна задача. Обновяването на училищата трябва да продължи в цяла София. Развиваме и програма за поставяне на фотоволтаични инсталации на покривите, с които училищата и детските градини произвеждат част от енергията, която им е нужна и спестяват средства, които ще остават за децата и учителите.
-Знаете, че за всеки кмет е много важно да има голям брой съмишленици от общински съветници, за да може да не бламират решенията му. Колко общински съветници от ГЕРБ очаквате да влязат в новия Столичен общински съвет?
– Нашата цел е мнозинство в общинския съвет. Категоричен съм, че София не трябва да бъде управлявана от не-коалиции или „плаващи мнозинства“, каквото е предложението на г-н Терзиев. Този филм в София сме го гледали по времето на г-н Софиянски, когато плаващите мнозинства се бяха превърнали в икономически мнозинства, които разпродадоха знакови места от София. Къпалнята „Мария Луиза“, която вече 20 години тъне в разруха, е ясен пример за това какво означават „тематичните мнозинства“, които сега „Продължаваме промяната“ предлагат на софиянци като нещо ново.
-Социолозите са категорични, че отивате на балотаж с Васил Терзиев. Изпитвате ли притеснение от този сблъсък?
– Аз съм човек, който и професионално, и като гражданин винаги съм се интересувал от проблемите на софиянци. Не става дума за сблъсъци. В първия ни дебат с г-н Терзиев той два пъти отказа да отговори на въпроса защо в последните три години правителството на ПП не даде нито един лев за строителство на детски градини в София, въпреки че обеща. Не отговори защо отрязаха проекти за канализация, нито

защо поискаха да се вдигне на цената на билета в градския транспорт

в най-голямата криза, в която транспортът можеше да спре. Това беше момент, в който цените на тока и природния газ в цяла Европа стигнаха космически цени и всички правителства, подкрепяха транспорта в големите си градове. Само това на ПП посъветва кмета да вдига билета. За мен това е ясно изразено отношение към София и софиянци, което сега не може да се замаскира с красиви обещания.
-С какво превъзхождате Васил Терзиев?
– Превъзходство е специфично усещане, което предполага да мислиш за хората като принадлежащи към различни класи. Не мисля, че има хора, които са „определени да управляват“, и други – „родени да бъдат управлявани“. С г-н Терзиев сме много различни. За разлика от него, аз съм изградил живота и кариера си, разчитайки на себе си, идвайки в София като студент и започвайки от нулата. Нямам семейство, което да ми дало различен старт в живота, както той казва за себе си. Това, което смятам, че е моята силна страна, е, че винаги съм бил до гражданите, при проблемите им и съм провокирал институциите да си свършат работата. Така съм печелил тяхното доверие като журналист, така смятам да продължа и в кампанията, и като кмет – до гражданите и на място там, където трябва да се свърши работа.
-В една кампания се води и мръсна игра. Има ли нещо, което ви плаши?
– 20 години съм на екран и животът ми е бил пред очите на всички постоянно. Понякога въображението ми се е оказвало бедно за това, което съм чел за себе си. Живея в обикновен жилищен блок, строен през 80-те години, пътувам с тролей №2 или със седмицата (трамвай), пазарувам си в кварталния магазин и хората ме познават. Няма какво да ме притеснява, защото съм под прожекторите от много дълго време.
-Корнелия Нинова ви нарече „лична къртица на Бойко Борисов в Би Ти Ви“. Как ще й отговорите?
– Политиците лесно лепят етикети, за да бъдат запомнени, но тази метафора рязко крушира във фактите. Г-жа Корнелия Нинова е участвала във всички публицистични предавания на Би Ти Ви и е била наш чест гост. Няма човек, който дори и малко да следи политическия живот, и да може да обвини Би Ти Ви в пристрастие към ГЕРБ.
-Гледате ли колажите във Фейсбук и те дразнят ли ви?
– Много харесвам колажи и те искрено ме разсмиват. Помня, че като водещ на сутрешния блок, бях въвел практиката да показваме карикатури на политици от вестниците. Сега, като всяко нещо в този живот, е редно да ми се върне.
-Вашият бивш колега Цитиридис пусна „интервю“ колаж с вас. С чувство за хумор ли го приехте, или се обидихте?
– Разсмях се, това е развлекателно шоу. Политическата сатира заедно с независимите медии са едни от измерителите за свободата на словото и силата на демокрацията.
-Липсва ли ви телевизията?
– В последните 10 дни бях на екран почти толкова, колкото през последната година, така че нямах възможност да усетя липса. Това казано в кръга на шегата. Промяната е, че сега съм от другата страна на микрофона, а на това място отговорността и искреността към гражданите са също толкова важни и задължителни.
– Виждате ли се като победител?
– Ще цитирам по памет една мисъл на Виктор Юго, който казва: „Не да побеждаваш, а да убедиш е достойно за слава“. Моята цел е да убедя софиянци, че ще изпълня ангажиментите, които поемам към тях. Ще го направя с цялата си енергия и упоритост. Както съм бил близо до тях досега, така ще бъде и като кмет, получавайки доверието им.
-Да погледнем и към другия сценарий – не ви избират за кмет. Какво следва за вас?
– Аз съм водач и на листата за общински съветници на ГЕРБ-СДС. И това ясно показва, че съм готов да нося отговорност за управлението на града ни. За разлика от г-н Терзиев, в чиито сметки не влиза да работи за София, ако не бъде избран за кмет.
-Как ще се казва следващият кмет на София?
– Софиянци ще решат. Сигурен съм, че ще направят разумен избор, който гарантира, че работата за града ще продължи. София не трябва да се управлява с мъгляви обещания и с картинки във Фейсбук.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -