- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Антон Хекимян: Планираме да създадем IT хъб към общината

„IT секторът е най-бързо развиващият се в България, трябва да го подпомогнем в намирането на кадри. За целта Столична община може да се ангажира със създаването на специализирано IT училище в партньорство с бизнеса.“  Това каза кандидат кметът на ГЕРБ в София Антон Хекимян. Той даде пример с подобен работещ модел в Бургас, който ще бъде проучен и приложен в столицата.

Според Хекимян трябва да се подпомага на младите хора, които искат да се развиват в сектора на Информационните технологии, защото там е истинската добавена стойност за икономиката на града и държавата. София трябва да продължи да бъде хъб за образование, наука и иновации, отбелязва той.

„Хората, ангажирани в IT сектора, са активни в обществен план. Вие сте проактивни, не се занимавате само с бизнеса си, но се интересувате от развитието на средата, създавате и подкрепяте мислещи граждани, с активни обществени позиции и това е ценно за обществото, обясни кандидат за столичен кмет. – Много се говори за дигиталния двойник на София – честно трябва да се каже: много от тези процеси вече са стартирали в Столична община, но това изисква огромен ресурс и той е не само финансов. За да се направи, е нужно да се събират и да се натрупат огромно количество данни.“ Хекимян даде пример със столичния градски транспорт и факта, че около 70 000 пътувания на ден отчита системата с банкова карта, което е огромно улеснение за софиянци.

„Дигитализацията означава бързина и ефективност, помощ за хората и най-вече повече ефективност в работата на общинската администрация. Когато има дигитална следа, корупцията вирее много трудно. Целта ни е да няма разнасяне на хартия, разкарване на хората от гише на гише, искане на пари под масата“, отбеляза още той.

Екипът на кандидата за столичен кмет предвижда създаването на тинк–танк център за идеи към общината. Така диалогът с IT бизнеса ще бъде постоянен. Срещите ще бъдат регулярни – на всеки три месеца, за да има информация за процесите. Ще продължи и работата по свързване на общината с държавния дигитален облак, което ще дигитализира над 50 услуги, включително и  адресната регистрация

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -