9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Антон Кутев: Нелепите действия принуждават Румен Радев да влезе в политически проект

Антон Кутев е депутат от БСП в няколко парламента. Става говорител на първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, а след това и на служебния кабинет на Гълъб Донев. На 17 февруари 2022 г. напуска Националния съвет на БСП. Завършва изкуствознание в Художествената академия. Учил е икономика на киното и телевизията в Московския киноинститут. В периода от 2003 до 2007 г. следва европейска публична администрация в Софийския университет.

– Господин Кутев, докато имаше сигнали, че най-накрая се задава бял дим откъм преговарящите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, изведнъж Мария Габриел оттегли номинацията си за премиер. Очаквахте ли подобна развръзка?
– Вече се отказвам да се изненадвам, гледайки това, което се случва. Опитвам се да прогнозирам – понякога успявам, друг път – не. Колкото по-надълбоко влизам в тази сглобка, толкова ми е по-трудно, защото те са в период на вдъхновение и творят глупост след глупост, което понякога е трудно за прогноза.

– Наистина ли фигурата на вътрешния министър счупи сглобката, или има нещо, което не се вижда от пръв поглед?
– Бях убеден и през последните два месеца твърдя, че има няколко милиарда причини в левове и в евро, които крепят сглобката. Когато тя се разпадне независимо от тези милиарди причини, които са пряк финансов интерес и от двете страни, значи има нещо доста по-дълбоко. Вътрешният министър е много важен, външният – също, обаче нито един от тях не е основание за толкова дълбок разрив. Очевидно има много силни мотиви у Борисов, защото според мен той разбута нещата. Друг е въпросът, че ако ПП бяха по-умни и по-опитни, може би щяха да ни изненадат с някакви адекватни действия и можеха да задържат конфигурацията да не се разпадне. Тук Борисов се изнерви от нещо по-сериозно, пък ПП-ДБ бяха както обикновено абсолютно неподготвени да посрещнат елементарно предизвикателство.

– Дали причина са лицата, които трябва да оглавят регулаторите?
– Сигурно и за това става дума, но аз говоря и за минало време. Продължавам да казвам, че магистрала „Хемус“ беше открадната, защото са дадени милиард и половина, сроковете са изтекли, но няма магистрала. Ако се започне разследване по този въпрос, то ще стигне до реални резултати. Има и един куп пари за разпределяне, както и фирми, които трябва да ги вземат. За съжаление, в рамките на тази сглобка мисълта върви предимно през това. Аз познавам управление, познавам политици в България, които биха заложили на обществения интерес.

– Имаше ли сериозно желание за преговори през последните дни, или всичко е било за пред публиката?
– Не мисля, че имаше желание за преговори. През цялото време поне една част бяха убедени, че ще има ротация и ще мине безпроблемно, стремяха се и се опитваха да вземат максимума от другия. Това не бяха преговори, а извиване на ръце, нахално налагане на собствените желания. Преди девет месеца се получи благодарение на посолства, на някакви зависимости от „Магнитски“ или на нещо друго, аз не знам. Сега се опитаха да работят по същия начин, но очевидно изнервен, Борисов им каза, че втори път няма да стане. Наистина не очаквах, че ще се разтурят толкова безобразно. Пак успяха да ме изненадат. Предишния път, когато ПП падна от власт, беше на седмия месец, сега – на деветия. Тогава нямаше никакви основания да се разпада онова правителство освен заради глупостта на участващите в него. Два пъти да „настъпиш мотиката“ е тежко неразбиране що е това политически процес и как се осъществява. Можеш ли да нарушиш всички правила? Можеш. Но не можеш при това положение да останеш на власт.

– Пак ли ставаше дума за разпределяне на милиарди?
– Винаги е ставало дума за пари. Видях какво се случи, когато застъпи правителството на Гълъб Донев след онова разпадане. Много процеси бяха подготвени, виждаше се как едни фирми вървят към големите фондове. Каквото можахме тогава, успяхме да го спрем. Не знам сега какво ще стане, но не става дума за структурните проблеми на обществото, които са очевидни – и в здравеопазването, и в образованието, и в социалната сфера. Кое от тези три неща беше придвижено във вярната посока през последните девет месеца? Във всяка от тези области кризата става по-дълбока. Хората не се интересуват как ще си разпределят постовете в регулаторите, а как те ще работят. Не ги интересува съдебна реформа, която сама по себе си е клише. Гражданите се интересуват от справедливостта.

– Как разчитате извънредното изявление на премиера в оставка Денков по Националната телевизия, с което призова ГЕРБ да направят правителство?
– Усещам, че Денков има различни виждания от другите. Той е интелигентен човек, работили сме заедно и се отнасям с много уважение към него. Друг е въпросът дали постът на премиер е това, което всъщност осмисля живота му. Според мен – не. Опитваше се да подаде някакви сигнали в последния момент. Аз не разбрах смисъла им, а и той не ги формулира ясно. Някаква политическа нелепост.

– Какво следва оттук нататък? Възможно ли е правителство с втори и трети мандат?
– В момента нещата, които се движат под повърхността, са по-важни от тези, които са отгоре. Какво е казал Бойко Борисов или Денков в даден момент, всъщност няма значение. Имат значение ония подводни камъни дали са мерени в милиарди, в чуждо влияние, или пред някакви тайни служби. Мисля, че не е възможен кабинет във втория мандат, което означава, че третият мандат е още по-труден. И тогава ще има служебно правителство. Грешно направените промени в Конституцията от последното Народно събрание бяха насочени не против института на служебното правителство, а против възможността то да свърши смислени действия. Да се обезсмислят и обезсилят действията му, за да не си личат грешките на редовните правителства, което е тежка политическа грешка.

– Защо Румен Радев в последните дни се държи дистанцирано? Идва ми наум думата сеир – сеира ли им гледа?
– Всеки нормален човек в тази ситуация е дистанциран, защото това, което се случва, е отвъд нормалните политически норми и правила. Отдавна твърдя, че в българската политика най-сигурната и основната мотивация е автентичната глупост. Грешките, недоможенията, невъзможността да се извършват реални политически действия водят до някакви екзотични прояви.

– Явно отиваме към предсрочни парламентарни избори. Добре ли е да са заедно с европейските?
– Пак казвам, че винаги могат да ни изненадат. Но ако отидем на избори, мисля, че две в едно е реален изход. Да не говорим, че могат да бъдат и три в едно, защото още няма окончателно решение на съда за София.

– Ще се появят ли нови играчи дотогава?
– Напълно възможно е. Въпросът е какви ще бъдат. Че ще има нови слаби играчи, е без всякакво съмнение. По принцип евроизборите са най-неподходящото време за нов проект, но има ли и парламентарни, залогът става много голям. Въпросът е дали ще има силен играч. Отдавна казвам, че има нужда от нов политически проект и много хора разпознават президента в него. Дали ще стане, е абсолютно негово решение. Убеден съм, че ако той тръгне в момента да участва в избори, ще ги отвее. Категорично ще бъде първа политическа сила, с колко не знаем, защото зависи от различни условия. Евентуалните парламентарни избори са много по-сериозен довод и повод за явяване на нова партия, отколкото европейските.

– Но Радев е президент – дали ще застане начело, напускайки поста на държавен глава, или ще пусне свои проксита?
– Не, няма как да го играе с проксита. Ако реши да участва, трябва да е лично. И там е проблемът. Разбира се, че по Конституция не може да бъде едновременно и президент, и лидер на партия. Според мен, ако реши, може да излезе от президентството и да оглави цялото движение. Това обаче не може да стане просто така, трябва да има сериозни основания. Но тези нелепи действия принуждават Радев да влезе в политически проект. Това, разбира се, е много сложно решение, най-вероятно той още не го е взел.

– Да погледнем вляво – през уикенда беше оповестено създаването на движение „Бузлуджанци“ в БСП, което иска нов лидер, смяна на курса и обединение вляво? Може ли там да е новият играч на политическата сцена?
– Трудно. Наистина на форума имаше много хора, които са изключени, изгонени, отпаднали. Всички те си бяха БСП. Движението, което се прави в партията, се стреми към промени вътре, към смяна на лидера, което означава, че не може да е новият играч. Няма как Корнелия Нинова да бъде сменена преди конгреса, а няма гаранции, че той ще е през октомври-ноември. Може дори да отиде следващата година. И все пак, ако тя бъде свалена, партията може рязко да се вдигне, поне да се удвоят сегашните 7–8 процента, което веднага ще промени политическия ландшафт в България. Но не мисля, че това може да се случи преди сегашните избори.

Маргарита ДИМИТРОВА

Последни новини

- Реклама -