20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Арестуваха американски военен, дал секретна информация на Китай

Арестуваният изнесъл данни за хиперзвуково обурудване

Американските власти съобщиха вчера, че са арестували военен анализатор от разузнаването на армията, който е обвинен в заговор да продава отбранителна информация от чувствително естество на чужд гражданин.

Военнослужещият, Корбейн Шулц, е обвинен в „заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана, изнасяне без лиценз на технически данни, свързани с отбранителни продукти, заговор за износ на отбранителни продукти без лиценз и подкупване на държавен служител“, се казва в изявление на американското министерство на отбраната.

Шулц е обвинен, че е влязъл в заговор с чужд гражданин, който твърдял, че живее в Хонконг и работи за базирана в чужбина геополитическа консултантска фирма, за разкриване на информация, свързана с националната отбрана на САЩ. Споделената информация е включвала „документи, свързани с високомобилната артилерийска ракетна система ХАЙМАРС (HIMARS), информация за хиперзвуково военно оборудване, проучвания за бъдещото развитие на американските въоръжени сили, проучвания за големи държави като Китай и резюмета на военни учения и операции“, се казва в изявлението на военното ведомство.

Подполковник от ядрените сили на САЩ изнасял информация през сайт за запознанства

Наред с други неща Шулц, който е имал достъп до информация с гриф „Строго секретно“, е трябвало да събира също данни, свързани с потенциалните планове на Вашингтон в случай на военно нападение срещу Тайван, се казва в обвинителния акт. Предполага се, че Шулц е участвал в заговора с чуждия гражданин от юни 2022 г. до вчерашния му арест, като в замяна на документите и информацията военнослужещият е получил най-малко 14 плащания, които възлизат на сума от около 42 000 долара.

Последни новини

- Реклама -