25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Арестуваха бившия командир на 58-а армия на руските въоръжени сили

Бившият командир на 58-а армия на руските въоръжени сили генерал-майор Иван Попов е задържан по наказателно дело за измама в особено големи размери, съобщава ТАСС.

„Бившият командир на 58-а гвардейска общовойскова армия Иван Иванович Попов е арестуван по подозрение за измама“, е посочил източник на руската агенция. По думите му искането на следствието за избиране на мярка за неотклонение задържане под стража е разгледано в 235-и гарнизонен военен съд. Органите на реда не са посочили други подробности.

Военният съд е потвърдил ареста на Попов.

Попов започва службата си като командир на взвод в 56-ти десантно-щурмов полк. По-късно командва различни военни части. Участва във Украйна в различни нейни сектори, включително като командир на 58-а армия.

Според разследване, цитирано от изданието The Moscow Times, генералът, който е бил част от престъпна група, се предполага, че е продал около 2000 тона метални изделия, които са били получени като част от хуманитарна помощ и са били предназначени за изграждане на укрепления в област Запорожие, защитата на която тогава е отговорност на 58-а армия. В случая е замесени още един високопоставен офицер, чието име не се уточнява, от Южния военен окръг, както и предприемач от руския Краснодарски край. По предварителни оценки стойността на щетите възлиза на около 100 милиона рубли (приблизително 10 151 570 евро).

Преди година Попов обяви, че е уволнен, след като разказа пред висшето армейско ръководство истината за тогавашната тежка ситуация за Русия по фронтовете в Украйна. Междувременно Русия пое инициативата, като от февруари постепенно напредва на фронта в Североизточна и Източна Украйна. Попов, чийто военна позивна е „Спартак“ и който командваше някои части в Южна Украйна, говори публично за големия брой руски войници, загинали или ранени през първата година от войната, за липсата на подходящо оборудване, контрабатарейни радари и разузнавателни системи за противодействие на украинската артилерия. Телеграм каналът Gray Zone, близък до наемническата компания „Вагнер“, съобщи, че генералът е влязъл в конфликт с началника на Генералния щаб Валери Герасимов. „Тази информация е потвърдена от самия Попов“, пише The Moscow Times.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини