21.7 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Арестуваха бургаски прокурор, СГП иска той да даде кръвна проба за алкохол и наркотици

Методи Велков, обвинител в Териториално отделение-Несебър към Районната прокуратура в Бургас, е задържан на бензиностанция в града.

Велков отишъл сутринта до бензиностанция, за да зареди автомобила си. Един от служителите там подава сигнал, че прокурорът вероятно е употребил алкохол, на място идва полиция.  Методи Велков се държал арогантно с полицаите и отказал проба за алкохол и наркотици. Заради поведението си е задържан.

Прокурор може да бъде принуден да даде кръвна проба за употреба на алкохол и наркотици само след съдебно решени. Ето защо Софийска градска прокуратура иска да принуди Велков да даде кръвна проба. СГП посочва, че се води разследване за евентуално шофиране след употреба на алкохол и наркотици, за съпротива към органите на властта. Той се държал арогантно с полицаите.

„Извършени са разпити на свидетели, включително и на полицейски служители. Извършен е оглед на местопроизшествие. Лекият автомобил е иззет като веществено доказателство в светлината на разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 от НК – „В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му. Установено е, че лекият автомобил е управляван от прокурор от Районна прокуратура-Бургас. Същият е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, като е отказал и предоставянето на кръвна проба. В тази връзка наблюдаващият прокурор е изготвил искане до Софийски градски съд за даване на разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване“, посочват от СГП.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини