33.8 C
София
събота, 13 юли 2024 г.

Арестуваха телевизионния продуцент Нико Тупарев (ОБНОВЕНА)

Арестуваха телевизионния продуцент Нико Тупарев. Той е отведен към сградата на Главна дирекция „Национална полиция“, където ще му бъдат повдигнати обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, като го грози присъда от 10 до 20 години затвор.

По данни на източник на Narod.bg, Тупарев години наред се е ползвал с чадър в съдебната система и прокуратурата, благодарение на който е извършвал злоупотреби, които сега излизат наяве.

Минути след публикуването на новината съдружникът на Нико Тупарев от „Еф хикс камера“ Радослав Тушев е коментирал пред OFFNews, че продуцентът нито е задържан, нито е бил арестуван, но от МВР потвърждават информацията без да дават подробности.

По информация на OFFNews Нико Тупарев сега се намира в болнично заведение в София като част от рутинните процедури при задържане.

Неофициално близки до продуцента са коментирали, че държавните институции в момента се ползват като бухалка срещу тях.

Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като „Стани богат“, „Биг брадър“, „Игри на волята“.

До момента властите не са обявили официално за какво е задържан.

В началото на май 2024 г. КЗК образува дело по сигнал, подаден от форма „Еко брикет“ АД срещу няколко продуцентски компании и тв продуценти – „Ту най ту“, „Еф хикс камера“ и съдружниците в тях Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев. Те са свързвани със създаването на едни от най-популярните предавания в българския ефир- „Стани богат“, „Биг Брадър“, „Денсинг старс“ и други. Продуцентите са ядрото зад компанията „Олд скул“.

До около 2017 г. „Олд скул“ е една от двете основни телевизионни продуцентски компании с най-голям дял продукции. След това екипът ѝ остава в този бизнес, но продукциите вече „излизат“ от други фирми. И ето къде възниква предметът на делото в КЗК.

Фирмата „Еко брикет“ твърди, че правейки продукции през други фирми, екипът на „Олд скул“ (някога „СИА Адвъртайзинг“) отклонява ноухау от компанията майка и така я ощетява финансово. Комисията е счела, че жалбата има основание и е започнала производство, тъй като „Еко брикет“ посочва“, че печалбата ѝ се формира изцяло от дивидент от прихода на „Олд скул“/СИА Адвъртайзинг.

Обяснено по друг начин – голямата продуцентска компания е отчитала дивидент от печалбата си на „Еко брикет“ и в един момент“ е спряла да се отчита, правейки предаванията си през други фирми. „Еко брикет“ е създадена в София през 2001 г. и въпреки името си не се занимава с еко брикети, а като предмет на дейност е вписано създаването на телевизионни програми.

Проверка в регистрите показва, че фирмата не е случайна. Те е една от 3614-те фирми, с които регистрите свързват Георги Кирилов Тошев – той е осветлен от Комисията по досиетата сред лицата, които са длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие или банка, посочено като длъжник. Името му излиза през 2013 г. при проверката на Комисията по досиетата сред длъжниците на „Балканбанк“. Проверен е и като член на управителния орган на компанията „Трейджевал“ ООД, Шумен, пишат от OFFNews.

Физически собственици на „Еко брикет“ са Нико Тупарев и Александър Георгиев Тошев, очевидно роднина на Георги Кирилов Тошев. Самият Александър Тошев има десетки фирми в различни сфери на дейност – от недвижими имоти по Черноморието до частна детска градина и няколко продуцентски компании. От търговските регистри става ясно, че именно той е съдружникът на тв продуцентите в няколко компании.

Според медийни публикации Тошев е известен и с прякора Джони Каскета и има и крупно бизнес влияние по Южното Черноморие.

В сигнала до КЗК се посочва:

„Еко Брикет“ АД от 2011 до 2020 г. осъществява импресарска, продуцентска и издателска дейност, поддръжка на ТВ техника, техническо обслужване на ПТС и др., като приходите на дружеството са само дивиденти от дъщерното дружество „Олд Скул“ ООД. Последното, след учредяването му (2008 г.), става известно в медиите като „новата стара продуцентска компания на Нико Тупарев“. Дружеството развива успешна търговска дейност до 2017 г. като изпълнителен продуцент на известни телевизионни формати с „Българска национална телевизия“, „БТВ Медиа Груп“ и „Нова Броудкастинг Груп“: „Животът е вкусен“ (2016 – 2018 г.), „Вип Брадър 2014: Образцов дом“, „Биг Брадър All stars“ 2014 г., „Биг Брадър 5: 100% натурален“, „Вип Брадър: 100% напудрен“, „Биг Брадър All stars“ 2015 г., „Вип Брадър“ 2016 г., „Фермер Търси жена“ 2015 – 2016 г., „Звездни стажанти“ 2016 г., „Черешката на тортата“ 2016 – 2022 г., „Аз обичам България“ 2011 – 2017 г., „Мис Пепеляшка“ 2015 – 2017 г., „Женени от пръв поглед“ 2015 – 2019 г., „Денсингс старс“ от 2013 г…

Комисията за защита на конкуренцията все още не се е произнесла по делото.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини