31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Архимандрит Никанор напуска БПЦ, внася молба в Софийска Митрополия

Архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир обяви, че депозира молба към Негово Светейшество патриарх Даниил, за да го освободи от послушанието му като игумен и клирик на БПЦ. Отец Никанор публикува и молбата, която ще депозира в канцеларията на Софийска Св. Митрополия.
Настоящият игумен на Гигинския манастир не е съгласен с позицията и критиките на новоизбрания Български патриарх към Константинополския патриарх Вартоломей. Пълните си мотиви клирикът на БПЦ обяви ден по-рано.
„Драги приятели,
България има своя нов патриарх и неговото име е ДАНИИЛ!
Нека да приемем Божията воля такава, каквато е, и да не го посрещаме с враждебност, а да му помагаме с каквото може, за да стане един добър патриарх и да спечели доверието на хората!
Състоянието на БПЦ е такова, каквото е, и няма нужда да сипваме сол в раните й.
Както вчера съобщих, поради несъгласието си с някои еклисиологични и етически позиции, заемани досега от Негово Светейшество, днес ще внеса в деловодството на Софийска св. митрополия молба да бъда освободен от клирическо служение тук, защото смятам, че така е нужно.
Докато не бъда освободен от послушанието си ще изпълнявам, както и досега, старателно своите отговорности“, написа днес Никанор във Фейсбук.
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини