- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Армения – гостоприемната кавказка красавица

Армения е малка и колоритна страна в Южен Кавказ, без излаз на море и заобиколена от стръмни хребети. Летейки над нея, виждаш пейзаж, съставен единствено от сиво-бели вълнообразни буци земя.

Рая ХРИСТОВА

Столицата Ереван е основана още в 782 година преди н. е. и e по-стара и от Рим. Обликът на града е много характерен целият от глава до пети е „облечен“ в мътно розово. Почти всички сгради в него са построени от така нареченият розов вулканичен туф – един от малкото ресурси, които се намират на тази суха и пустинна земя. Розовото понякога се разрежда с различните нюанси на жълт, сив, дори черен туф, за разнообразие. Но освен този контраст, други цветове не се срещат. На слънце камъкът блести, все едно е направен от звезден прах, и „оцветява“ столицата в топъл и приветлив оттенък, създавайки приказна атмосфера. А за щастие, слънчевите дни тук са много.

Центърът е малък, но добре подреден. Най-известен е площадът на Републиката, който свързва в една точка петте най-главни улици на града. Около него са разположени и петте най-големи и важни сгради – правителството на Армения, Историческият музей и Националната галерия, хотел Marriott, Централната поща и Министерството на външните работи, транспорта и комуникациите. А пък в средата на този кръг са известните пеещи фонтани – музикално представление, което върви шест дни седмично всяка вечер от края на май и чак до края до септември. Това зрелище събира лятно време целия град. Не само туристите се възхищават на фонтаните, но и местните редовно излизат вечер на площада, сядат на пейките. Двойки танцуват, деца тичат, а възрастните се усмихват. От време на време, ако вятърът духне по-силно, водата вместо да падне обратно във фонтана, отива към публиката и залива дрехите и лицата на възторжените си зрители.

Страната е пълна и с безброй църкви и манастири. Все пак Армения е първата държава в света, която е приела християнството като официална религия. Местните имат собствен религиозен символ – хачкар. Това е каменен кръст или най-често стела – висока масивна плоча, върху която той е издълбан заедно с други изображения. Всеки хачкар има уникален дизайн и се отличава с плетеницата си и гравираните по него символи, но стилът винаги е еднакъв. Те се слагат до фасадите на манастирите или като отделен християнски паметник, а изготвянето на един хачкар отнема много дълго време и представлява тежък и постоянен труд.

Арменската азбука пък не прилича на нито една друга по света. Арменският алфавит е бил създаден от Месроб Мащоц – служител и бивш духовник от царския двор, през 405 година. Той е създал алфавит с 36 букви и е направил така, че всеки звук да съответства към всяка една буква. В древните времена те дори са се използвали в качеството на цифри. Първият ред от азбуката е означавал единици 1-9, вторият ред десетки 10-90, третия стотици 100-900 и така нататък. Считала се е за символ на съвършенството. До ден днешен арменците много се гордеят със собствената си писменост. В Ереван има една дълга стена, на която в една редица и голям размер е изписан целият алфавит. И във всички туристически магазинчета се срещат сувенири с тяхната азбука. Също така правят сребърни колиета с имена, изписани на техният език. Много е интересно да видиш колко различно изглежда и звучи собственото ти име и как се променя само благодарение на едни по-меки и овални завъртулки и чертички.

Местните се гордеят със среброто и майсторската изработка на ювелирни изделия. В Ереван има така нареченото място Вернисаж. Това е огромен площад само със сергии, където всичко е ръчно направено от хората, които стоят от отсрещната страна. Продават и картини, и статуетки, и ръчно направени шахове и още много много различни предмети. Но най-търсени са бижутата, а цените са ниски, затова тук винаги гъмжи от хора.

Страната е известна и с виното си, особено с наровото, понеже нарът е другият символ на страната. В началото на всяко лято в столицата се организира фестивал на виното и той продължава три дни. Затваря се най-голямата и дълга улица, по която се движат коли, подреждат щандове с арменско вино от всички лозарски региони и дори няколко щанда арменска скара, техния кавказки „шашлик“. Отвсякъде висят лампички и свири музика, а хората престъпват от щанд на щанд, някои от тях с пълни, други с празни чаши вино. Празненството продължава до полунощ всеки един от трите дни.

Разбира се, освен виното, брендито също е визитна картичка на Армения. При влизане в града първото нещо, което те посреща по пътя от летището, са двата най-големи завода за алкохол – „Ной“ и „Арарат“, намиращи се точно един срещу друг. Правят се екскурзии и дегустации за любителите и ценителите на тази напитка.

Ще бъдете истински късметлии, ако в Армения попаднете на празника Вардавар. Той се провежда 14 седмици след Великден и в този ден всички се заливат взаимно с вода. От там е и името ward — вода и arr — миене. Като се съедини означава водополиване. Но то не е само поливане, а си е направо наводняване. Разиграва се луда игра: от ъглите те дебнат с кофи вода, от балконите, без да разбереш, директно я изсипват върху теб, а от колите те стрелят с водни пистолети. Дори пожарните машини минават и заливат с маркуча всички хора по улиците. И това продължава от изгрев до залез слънце. Чак след като се стъмни, навън става безопасно и няма нужда вече да си в боева готовност.

В тази малка страна живеят хората с най-големи сърца. Арменците са едни от най-дружелюбните, открити и усмихнати народи. Отидеш ли им на гости, те вадят най-красивите кухненски сервизи, готвят се много предястия, няколко основни – два вида месо и риба, няколко гарнитури, правят се няколко десерта. Масата прилича на кралски пир. Но няма как, трябва да опиташ от всичко, в противен случай домакините ще се притеснят, че нещо не ти е харесало. А и как да откажеш, когато всичко изглежда толкова вкусно.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -