31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Армения призна съществуването на държавата Палестина

Снимка: БНР

Армения призна съществуването на държавата Палестина, това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на страната.

„Катастрофалната хуманитарна ситуация в Газа и продължаващият военен конфликт е един от основните въпроси в международния политически дневен ред, който изисква решение. Република Армения категорично отхвърля атакуването на цивилни инфраструктури, насилието срещу цивилното население и вземането на заложници и пленяването на цивилни по време на въоръжения конфликт и се присъединява към исканията на международната общност за освобождаването им без предварителни условия“, се посочва в съобщение на арменското ведомство.

„Република Армения се присъедини към резолюциите на Общото събрание на ООН, които призовават за незабавно прекратяване на огъня в Газа. Страната изтъква, че е заинтересована от установяването на мир и стабилност в Близкия изток, установяването на трайно помирение между еврейския и палестинския народ.

На различни международни платформи ние винаги сме се застъпвали за мирно и цялостно уреждане на палестинския въпрос и сме подкрепяли принципа на „двете държави“ за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Убедени сме, че това е единственият начин да гарантираме, че палестинците и израелците могат да реализират законните си стремежи“, се допълва в съобщението.

„Въз основа на гореизложеното и потвърждавайки своя ангажимент към международното право и принципите на равенство, суверенитет и мирно съжителство на народите, Република Армения признава Държавата Палестина“.

Миналият месец Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха палестинска държава, предизвиквайки остра реакция от страна на Израел. От 27-те членки на Европейския съюз, Швеция, Кипър, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Румъния и България вече са признали палестинската държава.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини