5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Асен Блатечки: Българското кино е схеми, рушвети и недоволни хора


Асен Блатечки излезе на 30 януари в театър „Сълза и смях“, за да играе в бургаския спектакъл на режисьора Борислав Чакринов „Психокриминале“. Казва, че пиесата на Сам Бобрик е „смешна и много завъртяна“ – нюйоркски ексцентричен писател иска да изкара някой долар, но понеже не знае как, решава да се прави на екстрасенс. Слага табела на прозореца и „всякакви идиоти идват при него“.

Партнира си с Малин Кръстев. „С Малинко винаги ми е приятно – във ВИТИЗ беше година преди мен, после в Младежкия бяхме заедно. Умеем да сме смешни, но не правим елементарни смешки“, казва Асен Блатечки, който напоследък всяка година гастролира в театъра на морския град, където се чувства като у дома си и го обичат – от гардеробиерките до искащите автографи по улиците. Блатечки вече има нов фен клуб – в Хасково. Там преди броени дни беше премиерата на „Пиесата, която се обърка“, на която той е само режисьор. Историята е за самодейна трупа, която най-накрая е успяла да намери текст с роли за всички актьори, която се казва „Убийство в имението Хавършъм“, но следват катастрофални проблеми зад и пред кулисите.

– С какво ви привлече „Пиесата, която се обърка“, господин Блатечки?
– С много различния британски хумор – черен, интелектуален, на моменти дори леко просташки. Това е най-смешната и най-награждаваната творба за сцена през последните десетина години. Продължават да я играят с огромен успех на „Уест Eнд“ в Лондон и на „Бродуей“ в Ню Йорк. Авторите са трима актьори – Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс, чиито имена не говорят на никого у нас нищо. Калин Врачански я беше гледал в Лондон, друг приятел също я беше видял там. И двамата бяха останали силно впечатлени. Ще видим колко ще понесе на българските зрители. Съставът е брилянтен, в него има достатъчно мечки: Малин Кръстев, Калин Врачанки, Ники Урумов, Филип Аврамов.

Албена АТАНАСОВА

Прочетете цялото интервю на сайта за изкуство bgart.bg.

Последни новини

- Реклама -